اینترنت ماهوارهای استارلینک (StarLink) یکی از پروژه های شرکت فضایی اسپیس ایکس (SpaceX) است. سازندگان این محصول امید دارند که فناوری منحصربهفرد این پروژه فاصله میان مناطق شهری و روستایی در اتصال به اینترنت را کم کند زیرا به دلیل گران بودن زیرساختها، فراهم کردن اینترنت برای مناطق روستایی یا دورافتاده را دشوار میکند.
استارلینک چیست؟
این فناوری از هزاران ماهواره کوچک در مدار پایینی تشکیل شده که برای عملکرد بهینه با فرستنده و گیرندههای زمینی کار میکنند. در حال حاضر شمار ماهوارههایی که در این پروژه حضور دارند از مرز 3000 عدد گذشته است و بیش از دهها هزار نفر برای استفاده از آن درخواست دادهاند.
در حالت عادی کاربران برای دسترسی به دیتای اینترنت به یک تامین کننده خدمات اینترنت (ISP) متصل هستند. امواج وی فای یا دیتای گوشی (این امواج از آنتنها یا دکلهای زمینی منتشر میشوند) یا سیم (سیم ADSL) این نوع اتصال را فراهم میکنند. اما هنگامی که صحبت از اینترنت ماهوارهای میشود، دریافت و انتقال دیتا مستقیما باید با استفاده از یک دیش صورت پذیرد. شرکت سازنده برای تسهیل خدمترسانی و تنظیم و یافتن موقعیت مناسب برای نصب تجهیزات، یک اپلیکیشن مخصوص دارد که کاربران میتوانند در گوشیهای اندروید و iOS اقدام به نصب آن کنند.
بیشتر بخوانیم: با شبکه و تاریخچه آن آشنا شوید
مناطق تحت پوشش اینترنت استارلینک
با این که هنوز از مناطقی که تحت پوشش این فناوری هستند اطلاعات دقیقی در دسترس نیست اما براساس مصاحبهای که ایلان ماسک در سال 2022 انجام داد، در آیندهای بسیار نزدیک اینترنت استارلینک به جز قطبهای شمال و جنوب در تمام نقاط کره زمین قابلیت دسترسی خواهد داشت. البته در این بین یک نکته بسیار حائز اهمیت وجود دارد و آن هم این است که این دسترسی منوط به این است که منع قانونی برای آن وجود نداشته باشد. کشورهایی که در به طور رسمی تحت پوشش این نوع اینترنت قرار دارند شامل آمریکا، کانادا، سوئیس، فرانسه، آلمان، هلند، استرالیا، دانمارک، بلژیک، نیوزلند و پرتغال هستند.
نحوه ثبت نام استارلینک
اولین نکته قابل توجه برای استفاده از StarLink این است که زیرساخت مناسب آن در منطقه فراهم باشد. دقت کنید که ثبت نام در سایت استارلینک برای دسترسی به این تکنولوژی کافی نیست اما در صورتی که اقدام به تهیه تجهیزات مناسب و نصب آنها کردهاید، کافی است به وبسایت رسمی StarLink مراجعه کنید.
سرعت و پینگ اینترنت ماهواره ای استارلینک
اگر سری به وب سایت استارلینک بزنید متوجه خواهید شد که سرعت این اینترنت ماهوارهای قرار است در ماههای آینده در اکثر نقاط تحت پوشش به 50 تا 150 مگابایت بر ثانیه و پینگ آن 20 تا 40 میلیثانیه خواهد بود البته مسئولان اسپیس ایکس اذعان داشتهاند که اگر تعداد ماهوارهها در مدار و تعداد ایستگاههای زمینی افزایش یاید سرعت و پایداری اینترنت این شرکت تقویت خواهد شد.
استار لینک چقدر قابل اعتماد است؟
مجله فست کمپانی و CNBC گزارشهایی از میزان رضایت مردم از این اینترنت منتشر کردهاند. این گزارشها حاکی از رضایت مصرفکنندگان این محصول بوده است اما باید در نظر بگیرید که این سرویس برای افراد ساکن مناطقی شهری پر تراکم از نظر ساختمانهای بلند مناسب نیست و احتمال وجود موانعی در فرایند ارسال و دریافت سیگنالها وجود دارد.
سخن آخر
اینترنت ماهوارهای نسل جدید اینترنت است که جهان تکنولوژی را متحول ساخته و در آیندهای نزدیک خبرهای بیشتری از آن منتشر خواهد شد اما ذکر این نکته ضروری است که تجهیزات گرانقیمت این فناوری مانعی بزرگ برای استفاده از آن خواهد بود. با توجه به اینکه هدف اسپیس ایکس اتصال این اینترنت به مناطق کم برخوردار کره زمین و خدماتی با حداقل قیمت برای مناطق شهری است؛ به احتمال زیاد در آینده شاهد بهبود خدمات ارائه شده از سوی این شرکت هستیم. نظر شما در رابطه با استفاده از ماهواره اینترنتی چیست؟