گوگل عاشق کاربران خود است. تجربه کاربری به قدری برای گوگل مهم است که رتبهبندی صفحات را بر این اساس انجام میدهد و حدود دویست فاکتور برای سنجش آن دارد. در این میان سرعت، یک از مهمترین معیارها برای کاربرپسند بودن سایتها محسوب میشود.
بنابراین تمرکز بر روی بهینه کردن سرعت سایت جزو واجبات هر کسب و کار اینترنتی است. خوشبختانه وبسایتهای وردپرسی میتوانند با نصب افزونه تا حد زیادی سرعت سایت را افزایش دهند اما انتخاب افزونه مناسب معمولا چالشی برای وردپرسکاران است. در این نوشتار سعی داریم پرطرفدارترین افزونههای کش وردپرس یعنی لایت اسپید و وردپرس راکت را با هم مقایسه کنیم و به بررسی نقاط قوت و ضعف آنها بپردازیم. با ما همراه باشید.
افزونه راکت (WP Rocket)
یکی از سادهترین و کاربرپسندترین افزونههای کش وردپرسی، افزونه راکت است. با استفاده از افزونه راکت میتوانید سرعت سایت وردپرسیتان را افزایش دهید. با توجه به گزینهها و امکانات ویژهای که این پلاگین در اختیارتان میگذارد میتوانید در هر سطحی که هستید از مبتدی تا وبمستران حرفهای به راحتی با آن کار کنید. خوشبختانه برای استفاده از این پلاگین نیازی به دانستن دانش برنامه نویسی نیست و بدون یک خط کدنویسی و تنها با چند کلیک ساده میتوانید وبسایت خود را بهینه کنید.
افزونه لایت اسپید (LiteSpeed Cache)
شرکت لایت اسپید کش بعد ارائه بسیار موفق محصول جنجالی خود یعنی وب سرور لایت اسپید، تصمیم گرفت یک افزونه قدرتمند هم در کنار این وب سرور معرفی کند. از ویژگیهای جالب این افزونه اتصال مستقیم آن به هسته و سرور است. این پلاگین بر خلاف سایر رقبایش در بستر php نیست به همین دلیل افزونه کش لایت اسپید نسبت به سایر افزونهها از سرعت بالاتری برخوردار است و تا زمان نگارش این مقاله، بیش از ۲ میلیون نصب فعال دارد.
مقایسه LiteSpeed Cache و WP Rocket
بعد از این که به طور اجمالی در مورد خصوصیات هر افزونه اطلاعاتی کسب کردید، نوبت به بررسی مزایا و معایب هر کدام از آنها میرسد. در نهایت این شما هستید که انتخاب میکنید کدام یک از این پلاگینها بیشترین سازگاری را با کسب و کار شما دارد.
کش کردن (cache)
کش یک نسخه ثابت و استاتیک از وب سایت را در خود ذخیره میکند تا در هنگامی که یک کاربر آدرس سایت را در مرورگر خود تایپ میکند سرور آن نسخه استاتیک وب سایت را به کاربر نمایش دهد و از اجرای اسکریپتها و کدها صرف نظر کند که این موضوع باعث افزایش سرعت لود سایت می شود. افزونههای لایت اسپید و راکت، هردو قابلیت کش کردن را دارند. برای مقایسه این که کدام یک در این زمینه بهتر عمل میکنند؛ میتوانید این توضیحات را مشاهده کنید:
کش در پلاگین لایت اسپید
در این پلاگین هیچگونه فرایند ذخیره سازی انجام نمیشود زیرا لایت اسپید از حافظه cache مستقل تبعیت نمیکند و با یک روش ساده با موتورهای حافظه کش داخلی وب سرور، ارتباط میگیرد. همین ویژگی باعث میشود تا بتوانیم صفحات زیادی را در حافظه کش نگهداری کنیم.
کش در افزونه وردپرس راکت
افزونه راکت بعد از درخواست کاربر، به سراغ فایلها میرود تا صفحات را به کاربر نمایش دهد. اما اگر در ارتباط با سرور متوجه تغییر محتوای صفحه با محتوای سرور بشود، مانند زمانیکه صفحه بروز رسانی شده است، صفحات را از سرور گرفته و کش را به روز رسانی میکند.
خزنده (crawler)
خزنده یا crawler مانند کسی است که تمام کتابهای موجود در یک کتابخانه بزرگ را مرور میکند و یک فهرست نیز کنار همه دانستههایش قرار میدهد تا هر کسی که به کتابخانه مراجعه کرد بتواند به سرعت و به راحتی اطلاعات مورد نیاز خود را پیدا کند.
برای کمک به دسته بندی و مرتبسازی کتاب های کتابخانه بر اساس موضوع یا عنوان، خلاصه و برخی از متن داخلی هر کتاب را می خواند تا بفهمد که آن کتاب و مطلب در مورد چه چیزی است.
افزونه راکت و لایت اسپید، هر دو دارای خزنده هستند. این خزندهها شروع به کراول و خزش صفحات جدید سایت میکنند و صفحاتی را که هنوز کش نشدهاند، در حافظه پنهان قرار میدهند. عملکرد خزنده افزونه راکت به این صورت است که رفتار کاربرانی را که هنوز وارد وب سایت ما نشدهاند، در دسکتاپ شبیه سازی کرده و برخی از صفحاتی را که فکر میکند کاربر به آن ها سر میزند، در حافظه کش قرار میدهد. ولی خزنده لایت اسپید، این فرایند را به طور کامل تر و بهتری طی میکند. خزنده لایت اسپید علاوه بر شبیه سازی رفتار کاربر در دسکتاپ، رفتار کاربران در گوشی موبایل را نیز شبیه سازی میکند.
قیمت افزونههای راکت و لایت اسپید
افزونه لایت اسپید کاملا رایگان است ولی به یک شرط! برای استفاده از آن باید حتما از وب سرور لایت اسپید استفاده کنید. اما پلاگین راکت قیمتی معادل 49 دلار دارد و برای استفاده از قابلیتهای آن حتما باید نسخه پریمیوم را تهیه کنید. هیچ نسخه رایگانی از این پلاگین وجود ندارد و در صورت نارضایتی فقط تا 14 روز میتوانید از ضمانت بازگشت وجه استفاده کنید.
بهترین افزونه cache برای سایت وردپرسی چیست؟
طبق گزارشات بیش از 90% وبسایتهای ایرانی از وب سرور لایت اسپید استفاده میکنند. گفتیم که پلاگین اسپیدلایت برای کاربران وب سرور این شرکت رایگان است بنابراین اگر وبسایت شما هم این شرایط را دارد بهتر است از این پلاگین استفاده کنید. در ضمن این افزونه نسبت به راکت از امکانات و ویژگیهای بیشتری هم برخوردار است. به طورکلی میتوان گفت، LiteSpeed، در یکی از بزرگترین و معروفترین شرکتهای خدمات هاستینگ در آمریکا میزبانی می شود به همین دلیل شما میتوانید شاهد بهترین عملکرد از طرف این سرور باشید. یکی از مهمترین دلایلی که منجر به استفاده از این وب سرور بعد از آپاچی می شود، بدون شک عملکرد و سرعت بالای آن است.
سخن پایانی
گفتیم که دو افزونه لایت اسپید و راکت ابزارهایی عالی برای بهینهسازی وبسایت وردپرسی هستند و امکانات زیادی را در اختیار کاربران قرار میدهند. اما افزونه لایت اسپید با توجه به رایگان بودن، سرعت و انعطاف پذیری بالا، از محبوبیت زیادی نسبت به افزونه راکت برخوردار است. در صورتی که تجربه استفاده از این پلاگینها را دارید آن را در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید.
منبع: