تصور کنید پس از مراجعه به یک بانک برای افتتاح حساب، رییس بانک به شما بگوید که میتواند پولتان را نگه دارد اما برای امنیت آن و جلوگیری از دستبرد زدن به پساندازتان هیچ تضمینی ارائه نمیکند. آیا شما در این حالت به بانک اعتماد خواهید کرد؟ پاسخ واضح است.
امروزه ایمنی داراییهای مالی و سرمایه چه در زمینه شغلی و چه در زندگی فردی اهمیت بالایی دارد چون برای سرقت این داراییها روشهای مدرنی ابداع شده است. اگر برای وبسایت خود به فکر گواهینامههای امنیتی معتبر نباشید، هکرها و مجرمان سایبری با استفاده از قوه ابتکار خود در کسری از ثانیه میتوانند اطلاعات شخصی کاربرانتان را یغما ببرند!
بنابراین وجود گواهینامه امنیتی معتبر یا SSL برای وب سایت بسیار حیاتی است. اما سوالی که معمولا مطرح میشود این است که چگونه میتوان SSL را نصب کرد؟ در پاسخ باید بگوییم گرچه این فرایند برای مبتدیان ممکن است کمی سخت به نظر آید اما به طور کلی نصب گواهینامه امنیتی آنچنان که تصور میشود به مهارت فنی خاصی نیاز ندارد.
و اما سوال اصلی که این نوشتار درباره آن است: آیا برای گواهینامه امنیتی نیاز به IP اختصاصی داریم؟
پاسخ کوتاه این است: “خیر”
اما اگر به دنبال پاسخ جامعی هستید این مقاله را تا انتها بخوانید زیرا نگاهی ژرف به تاریخچه استفاده همزمان SSL و گواهینامه امنیتی خواهیم انداخت و دلایل تهیه آیپی اختصاصی را با هم مرور خواهیم کرد.
IP اختصاصی چیست؟
برای درک بهتر آیپی اختصاصی اجازه دهید ابتدا به چیستی IP نگاهی بیندازیم. IP یک کد شناسایی است که با استفاده از آن میتوانیم بین دستگاههای فعال در شبکه تمایز ایجاد کرده و آنها را از یکدیگر تشخیص دهیم. آیپی از یک سری عدد و رقم تشکیل شده که با قاعدهی خاصی کنار یکدیگر قرار گرفتهاند تا شمارههای شناسایی یکتایی برای دستگاههای فعال در بستر اینترنت فراهم آورند.
آیپی را میتوان به تمام شماره شناساییهایی که تابهحال دیدهاید نسبت داد، به عنوان مثال کد ملی که شماره شناسایی هویتی یک فرد است را تصور کنید، ما با این شماره افراد را از یکدیگر تشخیص میدهیم، شمارهای که برای هر شخص منحصربهفرد بوده و هیچگاه با دو کد ملی یکسان روبهرو نخواهیم شد.
با توجه به اینکه استفاده و به خاطر سپردن اعداد با توالیهای منحصربفرد امری دشوار است، بجای استفاده از آیپی میتوانیم از آدرس دامنه استفاده کنیم. با تایپ دامنه در نوار جستجو به وبسایت موردنظر میرسیم. به عنوان مثال با تایپ آدرس اینترنتی Hostida.com به راحتی وارد وب سایت میشویم، اما آی پیها به دلیل ماهیت عددی خود خیلی سخت به خاطر سپرده میشوند. مجموعهای از اعداد بیربط برای هر شخصی گیج کننده است.
آدرسهای IP اشتراکی بیشتر از آدرس IP اختصاصی رایج هستند. با تهیه یک آدرس IP مشترک، IP شما توسط چندین دامنه مختلف استفاده میشود. به عبارتی IP های اشتراکی به معنای استفاده همزمان چندین سایت از ویژگیهای سخت افزاری و نرم افزاری یک سرور است در نتیجه هر کاربر کنترل کمتری بر روی سرور دارد.
با خرید آیپی اختصاصی در واقع یک سرور اجاره میکنید. به این ترتیب تمام منابع سرور کاملاً برای شما محفوظ خواهد بود. اگرچه هزینهها بیشتر میشود اما شما به سطح بیشتری از پهنای باند، امنیت، عملکرد بهتر و ذخیرهسازی بیشتر دست مییابید. البته اگر خواهان تهیه آی پی اختصاصی بر روی هاست اشتراکی باشید همچنان معایبی از جمله سرعت بارگذاری کند و یا حتی کنترل محدود را باید تحمل کنید.
گواهی SSL چیست؟
SSL نوعی گواهی آنلاین است که با اضافه شدن به آدرس سایت، ایمنی آن را تضمین کرده و در عمل یک لایه امن بین مرورگرِ کاربران و سرور سایتها ایجاد میکند. گواهینامه SSL در دنیای تجارت الکترونیک نشانهای از امنیت بالا است و به مشتریان اطمینان میدهد که تجربه تراکنش مالی و خرید آنلاین آنها بدون دردسر و کاملا امن خواهد بود. وقتی SSL برای وبسایتی فعال باشد، کنار نام دامنه یک آیکون قفل مشاهده خواهید کرد.
SSL انواع مختلفی دارد که مهمترینِ آنها عبارتند از:
گواهینامه اعتبار سنجی دامنه Domain Validated Certificates
گواهی (DV SSL) پایینترین سطح اعتبارسنجی را در بین انواع SSL دارد و به طور معمول برای وبلاگها یا وبسایتهای شخصی استفاده میشود. روند تأیید اعتبار برای به دست آوردن این نوع گواهی SSL بسیار کوتاه و آسان است و یکی از ارزانترین و سریعترین انواع SSL به حساب میآید.
گواهینامه اعتبار سنجی سازمانی Organization Validated Certificates
گواهینامههای OV SSL در رده دوم بالاترین امنیت و قیمت گواهینامه SSL هستند. وب سایتهای حوزه تجارت الکترونیک بیشترین کاربران این نوع گواهی هستند.
گواهینامه اعتبار سنجی گسترده Extended Validation Certificates
بالاترین رتبه و گرانترین نوع خرید SSL متعلق به مدل EV است و با نصب آن علاوه بر تمام مزیت های EV و DV، نام کامل و رسمی شرکت شما هم در کنار نام دامنه در نوار آدرس مرورگر درج می شود. کاربر بازدیدکننده هنگام ورود به وب سایت و با دیدن نام کامل شرکت شما، لحظهای به صحت و اعتبار وب سایت شک نخواهد کرد و با اعتماد کامل به بازدید خود ادامه میدهد.
چرا از SSL استفاده میشود؟
معمولاً از SSL برای کمک به ایمنسازی اطلاعات کارت اعتباری، اطلاعات شخصی یا هر نوع اطلاعات دیگری که بین کاربر و وب سایت رد و بدل میشود، استفاده میکنند. با این حال، بهروزرسانی سال 2019 گوگل کروم، گواهیهای SSL را به یک ضرورت تبدیل کرده است.
بر اساس این بهروزرسانی، بدون نصب گواهی SSL، وقتی کاربر به سایت شما وارد میشود، به جای مشاهده سایت اخطاری در رابطه با نا امن بود آن دریافت خواهد کرد. به احتمال بسیار زیاد این کاربر هرگز به وبسایت شما سر نخواهد زد.
اما فراتر از اینکه گواهینامه SSL یک ضرورت اجتناب ناپذیر است، 2 دلیل بزرگ برای استفاده از آن وجود دارد:
ایمن سازی دادهها بین مرورگر و سرور
هک و جرایم سایبری در حال افزایش است. هر ماه هزاران سایت هک می شوند. به همین دلیل، باید تمام تلاش خود را برای محافظت از وبسایت خود انجام دهید. راههای مختلفی برای ایمن سازی وب سایت در برابر هکرها وجود دارد، اما یکی از اولین کارهایی که میتوانید انجام دهید این است که گواهی SSL را نصب کنید.
پس از نصب بلافاصله یک لایه امنیتی و رمزگذاری شده بین مرورگر کاربر و سرور شما ایجاد میشود که به جلوگیری از هرگونه سرقت اطلاعات اعم از جزئیات کارت اعتباری، آدرس ایمیل شخصی، آدرس منزل و موارد دیگر کمک خواهد کرد. در واقع با این کار اساساً هر دادهای که کاربران در وب سایت شما وارد میکنند رمزگذاری خواهد شد.
جلب اعتماد کاربران
تا به حال شده که برای خرید محصولی جستجوی زیادی انجام دهید و بالاخره آن را پیدا کنید اما وقتی که وارد وب سایت مورد نظر میشوید به دلیل عدم اطمینان به آن، خرید خود را لغو کنید؟
اعتماد کاربران پاشنه آشیل هر وبسایت موفقی است. یکی از سادهترین راهها برای شروع اعتمادسازی این است که سایت خود را با گواهی SSL ایمن کنید. البته، راههای دیگری نیز وجود دارد اما، با نصب این گواهی به کاربران خود اطمینان میدهید که سایت شما قانونی است و شما واقعاً به خصوصی بودن دادههای آنها اهمیت میدهید.
تاریخچه استفاده از SSL و IP اختصاصی
در گذشته برای نصب گواهی SSL نیاز به آدرسIP اختصاصی بود. خوشبختانه امروزه، یک فناوری جالبی به نام نشانگر نام سرور (SNI) وجود دارد که نصب گواهی SSL را بر روی یک سرور اشتراکی را نیز ممکن میسازد.
SNI به وبسرور اجازه میدهد تا از یک آدرس IP واحد برای ایجاد هزاران محیط میزبانی مجازی استفاده کنند، این محیطهای مجازی مجزا می توانند گواهینامههای SSL خود را میزبانی کنند.
با این حال، همهی سرویسهای هاستینگ از SNI پشتیبانی نمیکنند. بنابراین هنوز هم ممکن است برای نصب “اساسال” نیاز به استفاده از IP اختصاصی داشته باشید. با ارائه دهنده هاست خود تماس بگیرید تا ببینید برای نصب گواهی SSL روی سرویسهای آنها نیز به تهیه آیپی اختصاصی هست یا خیر.
نوع گواهینامه SSL مورد نیاز شما نیز میتواند بر اینکه آیا به IP اختصاصی برای SSL نیاز دارید یا خیر، تأثیرگذار باشد. به عنوان مثال، صدور و نصب گواهینامههای DV بسیار آسانتر از مدل EV است و ممکن است به هیچ وجه به Dedicated IP نیازی نداشته باشد.
سخن پایانی
اگر ارائه دهنده سرویس میزبانی وب شما از SNI پشتیبانی نکند، برای نصب گواهی SSL به آدرس IP اختصاصی نیاز خواهید داشت. البته امروزه اکثر کاربران آدرس IP اختصاصی را نه فقط برای سازگاری با SSL بلکه به دلیل امکانات فوقالعادهای که در اختیارشان میگذارد خریداری میکنند. در مقالههای بعدی به شرح کامل Dedicated IP خواهیم پرداخت و شما را با قابلیتهای آن بیشتر آشنا خواهیم کرد. در پایان از شما برای اینکه تا پایان این مقاله همراه ما بودید، سپاسگزاریم.
منبع: