در فضای اینترنت هر علامتی یک معنا و تعریف خاصی دارد. این تعریف به ما اطلاعات مناسبی درباره ریشه آن علامت و کاربردش میدهد. تصور کنید در خیابانی شلوغ هستیم و معماری یک ساختمان توجه ما را به خود جلب میکند. به نظر شما این ساختمان اداری است یا پزشکی؟ برای رسیدن به پاسخ این سؤال، دو راه پیش روی ما وجود دارد. راه اول آن است که چند دقیقهای را به گشتوگذار داخل ساختمان بگذرانیم و از طریق صحبت با ساکنین مجتمع، نوع و کاربری آن را متوجه شویم. اما بهجای این راه زمانبر، روش سادهتری هم وجود دارد؛ توجه به تابلوی ورودی ساختمان!
همین مثال را به دنیای وب بیاورید و یک وبسایت را جایگزین ساختمانهای سطح شهر کنید. TLD که مخفف عبارت Top Level Domain است، مانند یک تابلوی اطلاعات، وظیفه توضیح ماهیت سایت به کاربران را در بدو ورود دارد. حتی اگر تابهحال نام TLD یا دامنه سطح بالا به گوشتان نخورده باشد، احتمالا عبارتهای کوتاه ir. یا com. را در آدرس سایتهای مختلفی دیدهاید. قرارگیری این پسوندهای کوتاه، در انتهای URL یک سایت، اطلاعات مختلفی از قبیل کاربری وبسایت، مکان جغرافیایی و نوع محتوای آن را به ما نشان میدهد.
اما چرا انتخاب TLD نقش سرنوشتسازی برای سایت ما دارد؟ برای پاسخ به این پرسش همراه ما باشید.
تعریف TLD
ممکن است در هنگام جستجو و خرید دامنه سایت خود، با عبارت TLD برخورده کرده باشید. TLD ختصاری است که برای دامنه سطح بالا (top-level domain) استفاده میشود. برای اطلاعات بیشتر به مقاله زیر را مطالعه کنید:
https://hostida.com/blog/what-is-domain/
TLD در واقع آخرین بخش از نام دامنه پس از نقطه (Dot) نهایی است و همچنین به عنوان پسوند دامنه نیز شناخته شده میشود. یک مثال واضح از TDL در دامنه hostida.com، عبارات com است که به عنوان TLD شناخته میشود.
معمولاً دامنه سطح بالا در مورد منطقه جغرافیایی، هدف آن یا سازمانی که مرتبط با آن بوده اطلاعاتی در اختیار ما قرار میدهد. بهعنوانمثال ca. یک TLD بوده که برای کانادا استفاده میشود.
biz. برای کسبوکارها، com. برای وبسایتهای تجاری، uk. دامنه اختصاصی کشور انگلستان است. اگرچه محبوبترین TLD در سراسر دنیا com. است اما با اینوجود نمونههای عجیبوغریبتری مانند .dev، .info و .pizza نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
انواع TLD
انواع دامنه سطح بالا بر اساس کاربردهای مختلف به ۳ دسته مختلف تقسیم میشود:
- gTLD
- sTLD
- ccTLD
در ادامه به معرفی هر یک از آنها میپردازیم:
دامنه سطح بالای عمومی برای همه کسبوکارها G-TLD
دامنههای سطح بالای عمومی یا Generic Top-level Domains متداولترین نوع از TLDها هستند. G-TLD میزبان پسوند پرکاربرد com. است و به همه کاربران اجازه استفاده از این عبارات را در آدرس سایت خود میدهد.
البته دامنههای سطح بالا عمومی به موارد بالا محدود نمیشوند. گاهی برخی سازمانها، G-TLDهای خاصی برای خود انتخاب و ثبت میکنند. مانند پسوند oldnavy. (فروشگاه پوشاک آمریکایی) که برای وبسایتهای فروشگاه اولد نیوی ایجاد شده است. یا حتی برخی دامنههای سطح بالای عمومیتری مانند money. یا mom. که کاربری همگانی دارند.
معروفترین نمونههای این نوع دامنه سطح بالا عبارتند از:
com – مخفف commercial بوده و برای سایتهای تجاری کاربرد دارد، البته امروزه انواع سایتها امکان ثبت پسوند com را دارند.
org – این پسوند مخفف organization بوده و بیشتر برای سازمانهای دولتی و خصوصی به کار می رود.
net – مخفف network بوده و عموما برای شبکههای کامپیوتری و سخت افزاری به کار میرود.
xyz – برای استفاده عمومیبه کار میرود و طیف وسیعی از وب سایتها را شامل میشود.
name – عموما برای سایتهای شامل نام افراد و نام سازمانها و شرکتها به کار میرود.
biz – مخفف business بوده و عموما برای کسبوکارها و تجارتهای آنلاین به کار میرود.
info – مخفف Information بوده و عموما برای سیستم عاملهای اطلاعاتی به کار میرود.
sTLD دامنهی سطح بالای حمایت شده
sTLD یا Sponsored Top-level Domains نوعی دامنه عمومی سطح بالا است که توسط سازمانهای خصوصی ارائه میشود. کاربرانی که میخواهند سایت خود را تحت این نوع دامنهها ثبت کنند باید از قوانین خاصی پیروی کنند.
برخی از نمونههای sTLD عبارتند از:
Gov – مخفف government بوده و عموما برای سایتهای دولتی ایالات متحده به کار میرود.
Edu – مخفف education بوده و عموما برای موسسات آموزشی به کار میرود.
Int – عموما برای سازمانهای بین المللی مرتبط با معاهدات به کار میرود.
Mil – مخفف military بوده و عموما برای ارتش ایالات متحده به کار میرود.
Mobi – مخفف mobile بوده و عموما برای وب سایتهای ارائه دهنده محصولات و خدمات موبایل به کار میرود.
jobs – برای شرکتها یا سازمانهای حقوقی به کار میرود.
tel – عموما برای وب سایتهای خدمات ارتباطات اینترنتی به کار میرود.
Post – عموما برای سایتهای خدمات پستی به کار میرود.
Asia – عموما برای وب سایتهای مستقر در منطقه جغرافیایی آسیا و اقیانوسیه به کار میرود.
ccTLD دامنهی سطح بالا کد کشور
دامنههای سطح بالا بر اساس کد کشور (Country code top-level domains) که بهاختصار ccTLD نامیده میشود به دامنههایی گفته شده که بر اساس کشورها تقسیمبندی میشود؛ مانند .us که دامنه ایالاتمتحده بوده یا .co.uk که برای کسبوکارهای داخل انگلستان مورداستفاده قرار میگیرد.
بهترین TLD کدام است؟
اگر یک کسبوکار محلی دارید، دامنه سطح بالای کد کشوری انتخاب مناسبی برای شما خواهد بود. البته استفاده از CC-TLDها، چندان هم بیخطر نیست. اگر دلیل این جمله را از ما میخواهید، جالب است بدانید اگرچه Name در آدرس سایت همیشه یکتا و منحصر به فرد است، با این حال، امکان استفاده از TLDهای مختلف برای یک نام، وجود دارد.
مثلا ممکن است سایت Loremipsum.com با سایت Loremipsum.ir متفاوت باشد! به همین دلیل اگر یک کسبوکار محلی داریم که پسوند کشوری را برای آن انتخاب کردهایم، بهتر است در صورت امکان، هر دو TLD را تهیه کنیم تا وارد رقابت با کسبوکارهای همنام نشویم.
در پایان…
توجه داشته باشید که هنگام خرید دامنه و راهاندازی سایت خود، باید بدانید TLD چیست و متناسب با محتوای سایت خود، مناسبترین پسوند را انتخاب کنید. همچنین همکاران متخصص هاستیدا آماده هستند تا در صورت نیاز به هرگونه مشاوره و راهنمایی، تجربیات خود را با شما به اشتراک گذاشته و شما را در انتخاب نام و پسوند متناسب با محتوای کسبوکار خود، راهنمایی کنند.
این مطلب تا چه اندازه برای شما مفید بود؟ نظر خود را بنویسید و فراموش نکنید که این مقاله با نظرات شما تکمیل خواهد شد.
منبع: