دامنه اینترنتی (Internet Domain) نام و آدرس یک دامنه در شبکه اینترنت است که شناسایی و دسترسی به یک وبسایت و اطلاعات درونش، از طریق آن انجام می‌شود. هدف از دامنه اینترنتی این بوده که یک رشته(منظور سایت یا سیستم کامپیوتر است) در شبکه را بتوان آدرس دهی کرد.

هر آدرس اینترنتی تشکیل شده از دو بخش مجزا است. یکی نام دامنه و دیگری پسوند. برای مثال در آدرس Hostida.com کلمه اول یعنی Hostida نام دامنه و com. پسوند می‌باشد.

در گذشته برای اتصال یک سیستم به سیستم کامپیوتری دیگر از طریق اینترنت، از IP استفاده می‌شد. IP مجموعه‌ای از اعداد است که بر اساس قوانین خاصی برای هر سیستم و کامپیوتر مشخص می‌گردد. از آنجا که سپردن تعدادی از این اعداد به حافظه کاری نسبتاً سخت و دشوار بود، برای سهولت کار از دامنه برای رسیدن به آدرسی خاص استفاده می‌شود.


مطالب مرتبط :

1 . انواع دامنه سایت

2 . دامین چیست

3 . ثبت دامنه ir

4 . ثبت دامنه com

5 . ثبت دامنه ایرنیک


قدیمی‌ترین دامنه جهان را می‌شناسید؟

حدود 35 سال پیش بود که اولین و قدیمی‌ترین دامنه دنیا به ثبت رسید. دامنه شرکت سیمبولیک با نماد Symbolics.com که سازنده سیستم‌های رایانه‌ای در دهه 80 میلادی بود، به ثبت رسید و اولین دامنه دنیا نام گرفت. حال با گذر 35 سال از آن روزگاران، چیزی حدود به 300 میلیون دامنه فعال موجود است و امروزه ثبت دامنه و خرید و فروش دامین به یک بازار بزرگ جهانی تبدیل شده است.

چطور دامنه ثبت میشود؟

آیکان (ICANN) شرکت اینترنتی مسئول کلمات و اعداد واگذار شده است، سازمانی بین المللی در کالیفرنیا که کارش مدیریت دامنه‌های عمومی و کشوری می‌باشد. دامنه‌های عمومی مثل دامنه com. در نمایندگی های ICANN که در کشورهای مختلف دارد انجام می‌شود.

انواع دامین

انواع پسوند دامنه‌های اینترنتی

دامنه‌ها انواع متفاوتی دارند که ممکن است برای هر کار، ملزم باشید که از نوع خاصی از دامنه استفاده کنید. برای مثال یک نوع دامنه، دامنه بر اساس موقعیت جغرافیایی است مانند دامنه ir . به عبارت ساده‌تر دامنه اینترنتی ایران با ir. و دامنه اینترنتی ترکیه با tr. مشخص می‌شود.

  • دامنه اینترنتی gTLDs (Generic Top Level Domains): دامنه‌هایی مثل AE | IR | FR و …
  • دامنه اینترنتی Centeral Nic TLDs (Centeral Nic Top Level Domains): دامنه‌هایی با پسوند COM | ORG | NET و …
  • دامنه اینترنتی Lastest TLDs (Lastest Top Level Domain): دامنه‌هایی با پسوند  Radio.FM |  Radio.AM و …
  • دامنه‌های New TLDs (New Top Level Domains): دامنه‌هایی با پسوند CLUB | APP و …

نکاتی درمورد خرید و فروش دامنه اینترنتی

ممکن است قصد ثبت دامنه‌ای را داشته باشید که قبلاً به ثبت رسیده و شما هم نمی‌توانید از خرید آن صرف نظر کنید. در این صورت شما می‌توانید برای خرید دامنه اینترنتی وارد مزایده شوید. در اینجا مفهوم خرید و فروش شکل می‌گیرد.

البته ممکن است که دامنه ثبت شده را بتوان بصورت توافقی با مبلغی از شخص صاحب امتیاز خریداری کنید و نیاز به مزایده نباشد.

خرید دامنه برای فروش در آینده با هدف درامد زایی

در حال حاضر بسیار رایج است که فردی دامنه‌های مناسب یا تحت برندهای خاص را به نام خود ثبت کرده و بنا بر توافق یا قیمتی خاص، در آینده اقدام به فروش کند. هنگامی که بخواهید یک دامنه را بخرید، اگر از قبل ثبت شده باشد می‌توانید به مشخصات صاحب دامنه مثل ایمیل دسترسی پیدا کنید و با ارسال پیشنهاد خود، دامنه را بخرید.

البته راه دیگری برای خرید دامنه اینترنتی وجود دارد که ممکن است تا به حال آن را تجربه کرده باشید، ممکن است با دامنه‌ای مواجه شوید که توسط یک فرد به ثبت رسیده است اما به هر دلیلی به آن نیاز ندارد یا استفاده نمی‌کند. در این صورت پس از اتمام زمان اعتبار دامنه و Expire شدن دامنه، می‌توانید جهت خرید دامنه اقدام کنید.

سایت‌های مزایده دامنه اینترنتی

سایت‌هایی وجود دارند که بصورت اتوماتیک دامنه‌های واگذار شده و منقضی شده را به حراج می‌گذارند. در این مدل سایت‌ها می‌توانید دامنه اینترنتی مختلف با پسوندهای متفاوت ببینید. این فروش‌ها معمولاً بصورت مزایده‌ای بوده و به بالاترین پیشنهاد قیمتی، جواب مثبت داده می‌شود. در این سایت‌ها، خریدار و فروشنده باهم در ارتباط بوده و قیمت را مشخص می‌کنند. نام‌های بسیار زیادی وجود دارند که می‌توانند در آینده تبدیل به دومین‌های جذابی برای موارد مختلف شوند. این نکته را به یاد داشته باشید که بهترین دامنه برای شما، یافتن نام دامینی است که خاص بیزینس و فعالیت خودتان باشد.

چطور در کشور ایران ثبت دامنه کنیم

ثبت دامنه در ایران توسط شرکت های میزبانی وب مانند شرکت هاستیدا انجام میشود. شما میتوانید با مراجعه به سایت یکی از شرکت های میزبانی وب داخلی، ابتدا آزاد بودن نام دامنه انتخابی خود را در قسمت جستجو دامنه سایت مورد نظر بررسی نمایید و در صورت آزاد بودن نام دامنه انتخابی اقدام به خرید و ثبت دامین مرود نظر نمایید.