چنان‌که می گویند 2 پادشاه، در یک اقلیم نمی‌گنجند، 2 سیستم عامل هم به طور همزمان، در یک کامپیوتر با هم کار نمی‌کنند. هر سیستم عامل به طور طبیعی می‌خواهد تمام مدیریت منابع یک کامپیوتر را در اختیار داشته باشد.

هایپروایزریا مجازی ساز، با شبیه‌سازی سخت‌افزار کامپیوتر، شرایط اجرای سیستم عامل‌های گوناگون را، بر روی یک سرور فراهم می‌سازد. هر سیستم عامل به طور مجزا، اجرا شده و منابع سخت‌افزاری سرور را، از طریق هایپروایزر، در اختیار می‌گیرد.

انواع هایپروایزر ( Hypervisor )

هایپروایزرها، بنا به عمل‌کردشان، به 2 دسته تقسیم می‌شوند: Bare Metal و Hosted.

در هایپروایزر نوع اول یا Bare Metal، سرور میزبان، مستقیما از طریق هایپروایزر، بوت شده بنابراین مدیریت تمام منابع سخت‌افزاری را بر عهده دارد. با توجه به قابلیت تجمیع چندین ماشین مجازی بر روی یک سرور، این روش بسیار پرطرفدار است. از Citrix XenServer, Hyper-V , Vmware ESXi می‌توان به عنوان این نوع از مجازی سازی نام برد.

اما  هایپروایزر نوع دوم یا Hosted خود بر روی سیستم عامل دیگری اجرا شده و از طریق هسته‌ی آن سیستم عامل به منابع سخت‌افزاری دسترسی پیدا می‌کند. در این روش هر ماشین مجازی، باید از طرق هایپروایزر به منابع سخت‌افزاری دسترسی داشته باشد. علاوه بر این خود هایپروایزر نیز برای دسترسی به منابع سخت افزار، از طریق سیستم عامل میزبان، امکان‌پذیر است.

این امر، کارایی ماشین های مجازی در هایپروایزر نوع دوم را نسبت به هایپروایزر نوع Bare Metal پایین‌تر می‌آورد. از برنامه‌های مجازی‌سازی برای این نوع، می‌توان به Vmware Workstation  و VirtualBOX  اشاره کرد.

انواع مجازی سازی

خب تا اینجا با مفهوم مجازی سازی آشنا شدید و اکنون باید در مورد سرور مجازی اطلاعاتی کسب کنید. سرور‌ مجازی عموما به وسیله مجازی ساز‌ها ساخته می‌شود و در ساده‌ترین تعریف مشابه آپارتمانی است که در آن همه همسایگان در مجاورت یکدیگر ولی در واحد‌هایی مجزا زندگی می‌کنند و هر کدام فضای خصوصی خود را دارند.

سرور مجازی یا VPS به معنی سرور مجازی خصوصی است، که با نصب مجازی ساز مانند KVM یا XEN  بر روی سرور اختصاصی این امکان فراهم می‌شود که Dedicated Server به تعدادی سرور مجازی با منابع مشخص که هر یک سیستم عامل و مشخصات خاص خود را دارند تقسیم شود.

مجازی‌سازها انواع مختلفی دارند که پرکاربردترین آن‌ها عبارتند از:  Xen, VMware, KVM, openvzدر ادامه به معرفی 2 مجازی ساز بسیار کاربردی یعنی xen و KVM پرداخته و ضمن  معرفی ویژگی‌ها اصلی تفاوت این 2 را نیز با شما به اشتراک می‌گذاریم.

 مجازی ساز Xen

Xen یک مجازی ساز رایگان و متن باز است که به یک رایانه امکان می‌دهد چندین سیستم عامل را به طور همزمان بر روی یک سخت افزار اجرا کندxen.   از لینوکس و ویندوز پشتیبانی می‌کند، شرکت لینوکس و اینتل Xen را توسعه داده‌اند.

Xen در درجه اول یک هایپروایزر است که می‌تواند مستقیماً روی سخت افزار کامپیوتر بدون نیاز به سیستم عامل میزبان نصب شود. از آنجایی که Xen یک هایپروایزر نوع 1 است به طور مستقیم سخت افزار، منابع جانبی و ورودی/خروجی را کنترل، نظارت و مدیریت می کند. ماشین‌های مجازی سازی شده توسط Xen به طور اختصاصی از منابع استفاده می‌کنند.

مزایای مجازی ساز Xen

  • چند پردازندگی
  • امکان انتقال از یک ماشین به ماشین دیگر
  • ابزارهای تبدیل سرور فیزیکی به ماشین مجازی یا سرور مجازی به ماشین مجازی
  • مدیریت متمرکز چند سرور
  • نظارت عملکرد سیستم ویندوز و لینوکس به صورت real time

مجازی ساز KVM

کی وی ام یا KVM مخفف Kernel-based Virtual Machine یک تکنولوژی مجازی سازی متن باز لینوکس است که اجازه می دهد از کرنل لینوکس به عنوان Hypervisor استفاده شود. این مجازی ساز به شما امکان می‌دهد تا یک سرور فیزیکی را به چندین سرور مجازی و ماشین مجازی تبدیل کنید.

Kvm از ترکیب selinux و مجازی سازی امن (svirt) جهت بهبود امنیت ماشین‌های مجازی استفاده می‌کند SELinux مرزهای امنیتی را در اطراف VMs ایجاد می‌کند sVirt قابلیت‌های SELinux را گسترش می‌دهد و اجازه می‌دهد تا امنیت کنترل اجباری (MAC) برای VMS مهمان یا guest اعمال شود.

 

Kvmمی‌تواند به پشتیبانی از حافظه‌های رایجی که توسط توزیع‌های مختلف لینوکسی پشتیبانی می‌شود، بپردازد، به همین دلیل مشکل خاصی در استفاده از دیسک‌های محلی و ذخیره‌سازهای متصل به شبکه nas ندارید.

KVM می‌تواند از سطح گسترده‌ای از سیستم‌عامل‌های سخت‌افزاری معتبر پشتیبانی شده از لینوکس استفاده کند. به همین دلیل امکان به‌کارگیری سخت‌افزار شرکت‌های گوناگون نیز وجود دارد و چون فروشندگان زیادی سخت‌افزار جهان در روند توسعه هسته همکاری می‌کنند، به‌روزترین ویژگی‌های سخت‌افزاری در زمان کوتاهی به هسته لینوکس اضافه می‌شود.

مزایای مجازی‌ساز KVM

  • پشتیبانی از تمامی عملکردهای لینوکس
  • انجام مقیاس بندی‌ها برای مطابقت با بار تقاضا در صورت زیاد شدن تعداد ماشین‌های مهمان و درخواست‌ها
  • امکان مجازی سازی شدن سخت‌ترین حجم‌های کاری اپلیکیشن
  • پایه و اساس بسیاری از تنظیمات مجازی‌سازی سازمانی، مانند مراکز داده و ابرهای خصوصی

تفاوت بین KVM و Xen

تفاوت اصلی KVM و Xen در این است که KVM یک ماژول مجازی سازی در هسته لینوکس است که شبیه به یک هایپروایزر کار می کند، در حالی که Xen یک هایپروایزر نوع 1 است که به چندین سیستم عامل اجازه می دهد تا روی یک سخت افزار کامپیوتری به طور همزمان اجرا شوند. KVM و Xen دو Hypervisor هستند که به زبان C نوشته شده‌اند.

نتیجه گیری

مجازی سازی برنامه کاربردی است که با توزیع قابلیت‌های یک ماشین فیزیکی، میان بسیاری از کاربران و محیط‌ها به شما امکان می‌دهد از ظرفیت کامل یک ماشین فیزیکی استفاده کنید. بدین ترتیب، شما می‌توانید قطعات سخت افزاری شبکه، نرم‌افزارهای مرتبط و سیستم عامل را بر روی یک دستگاه فیزیکی شبیه سازی کنید. این موضوع سبب می‌شود تا بتوانید هزینه‌های سخت‌افزاری و نرم افزاری را به طرز چشمگیری کاهش دهید و از کلیه منابع سیستم به شکلی بهینه استفاده کنید.

در این مقاله 2 مجازی ساز پرکاربرد یعنی Xen و KVM را با هم مقایسه کردیم و در نهایت در جدول زیر ویژگی‌های هر یک را برشمردیم:

نظر شما چیست؟ به نظر شما کدام یک از این مجازی‌سازها برای استفاده ایرانیان مناسب‌تر است؟