به کمک تحلیل رفتار کاربران می‌توانید بهترین نتایج را در کسب و کارتان به دست آورید. یکی از ابزارهای عالی برای این کار استفاده از هیت‌مپ یا نقشه حرارتی است که در این مقاله به طور کامل به معرفی آن خواهیم پرداخت.

هیت مپ چیست؟

در ساده‌ترین تعریف، هیت مپ‌ها نقشه‌هایی گرافیکی و رنگی هستند و به وسیله آن‌ها بازاریابان می‌توانند درک صحیحی از نحوه تعامل کاربران با وب سایت داشته باشند. در واقع این ابزارها، مجموعه‌ای از داده‌های پیچیده را به صورت تصاویری با رنگ‌های مختلف نمایش می‌دهد تا فهم آن‌ها را ساده‌تر کند.

این نقشه‌ها رفتار کاربران را با مقیاس رنگی از قرمز تا آبی اندازه می‌گیرد. گرم‌ترین رنگ (قرمز) نشان دهنده بالاترین سطح درگیری مخاطب با آن منطقه از سایت و سردترین رنگ (آبی) مناطقی را نشان می‌دهد که کم‌ترین سطح درگیری را دارند.

هیت مپ (Heatmap) یا نقشه حرارتی سایت چیست؟

کاربردهای heat map

اکنون که با نحوه عملکرد این ابزار آشنا شدید، نوبت به معرفی کاربردهای آن می‌رسد. در این بخش ما کاربردهای اصلی این نقشه را نام برده و معرفی کرده‌ایم:

نحوه تعامل کاربران با صفحات

قبلا هم اشاره کردیم که از کاربردهای اصلی این ابزار، اعلام بخش‌هایی از سایت است که بیشترین درگیری را برای کاربران داشته است. به این وسیله شما می‌توانید صفحاتی که برای کاربران دارای اهمیت بیشتری بوده است را بیابید همچنین می‌توانید بفهمید که کدام بخش‌ها برای کاربران اهمیتی نداشته و کاربر بلافاصله صفحه را ترک کرده است.

پاسخ به سوالات گوگل آنالیتیکس

گوگل آنالیتیکس به شما این امکان را می‌دهد که داده های کمّی و آمار مربوط به وب سایت مانند میزان ترافیک، نرخ پرش، مقدار تبدیل و سایر پارامترهای مربوط به صفحه را جمع آوری کنید. اما هنگامی که کاربران رفتار مورد انتظار ما را بروز نمی‌دهند؛ چه باید کرد؟ برای پاسخ به این سوال، ابتدا در GA  وارد مسیر زیر شوید:

Behavior > Site Content > All Pages

حالا می‌توانید، میزان ماندگاری کاربران و نرخ تبدیل صفحات سایت را بررسی کرده سپس با استفاده از heat map نحوه تعامل بازدیدکنندگان را در صفحه مورد نظر دنبال کنید. مثلا می‌‌‌توانید با بررسی صفحه متوجه این موضوع شوید که بیشترین تعداد کلیک در کجای صفحه اتفاق می افتد و چه بخشی از صفحه برای کاربران با اهمیت است.

اگر بخشی از صفحه که موردنظر کاربران است در انتهای صفحه قرار دارد می توانید با جابجایی آن شانس خود برای افزایش نرخ تبدیل آزمایش کنید.

بهبود جایگاه لینک‌های داخلی

همانطور که می‌دانید لینک‌های داخلی یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار بر رتبه بندی نتایج جستجو هستند. شما با لینک‌سازی داخلی صحیح می‌توانید بین صفحات ساخت خود ارتباط ایجاد کنید که این امر باعث می‌شود گوگل بات ساختار سایت شما را ساده‌تر درک کند.

هیت مپ به شما کمک می‌کند تا دریابید هر یک از لینک ها در جایگاه خود چقدر موثر هستند و آیا کاربران زیادی بر روی آن‌ها کلیک می‌کنند یا خیر. پس در نهایت شما می‌توانید مکان مناسب برای جای دادن هر یک از لینک‌ها را مشخص کنید و به این ترتیب کلیک بیشتری بر روی آن داشته باشید.

تعیین تعداد کلمات بهینه در صفحه

با استفاده از نقشه های گرمایشی متوجه شوید مشتری های شما در مورد هر موضوعی به چه اطلاعاتی نیاز دارند؟

اگر چه تصویر حرارتی اطلاعات دقیقی درباره نحوه تعامل کاربران در اختیار شما قرار نمی‌دهد اما با پاسخ به سوالات زیر می‌‌‌‌‌توانید میزان اثرگذاری بخش های مختلف را تجزیه و تحلیل کنید:

  • آیا آن ها سایت را رها می‌کنند و یا با استفاده از اطلاعات در صفحه مراحل خرید خود را تکمیل کرده‌اند؟
  • چه کاری می‌توانید انجام دهید تا فرآیندها آسان‌تر شود؟
  • رقبای شما در صفحات چه مواردی را پوشش می‌دهند؟

ساختار مناسب برای سفر مشتری

وب سایت شما باید به گونه‌ای تنظیم شود که کاربران را به سمت مطالب مرتبط که مطابق با اهداف ما در نقشه سفر مشتری است راهنمایی کند. به زبان ساده، شما باید مطمئن شوید که تمامی لینک‌ها و صفحات شما با یکدیگر همکاری دارند تا بازدیدکنندگان را به مسیری صحیح (مثلا صفحه پرداخت) هدایت کنند.

هیت مپ (Heatmap) یا نقشه حرارتی سایت چیست؟

نرخ پرش و نرخ خروج

یکی از کاربردهای نقشه‌های حرارتی، این است که مالک وب سایت، به اطلاعات مناسبی درباره عناصر گیج‌کننده در صفحه دست می یابد. آیا تاکنون برای شما پیش آمده است که از وب سایتی بازدید کنید که در آن موارد قابل کلیک هستند اما به شما کمک نمی‌کنند تا به صفحه بعدی بروید؟

اگر این تجربه برای شما ناخوشایند است برای کاربران سایت شما هم همینطور خواهد بود. مواردی که نشان می‌دهند قابل کلیک هستند اما در واقع با کلیک بر روی آن‌ها کاربر به صفحه خاصی هدایت نمی‌‌‌‌‌‌شود، نمی توانند انتظارات را برآورده کنند.

هیت مپ می‌‌تواند به شما کمک کند تا این بخش‌ها را شناسایی کرده و اصلاح کنید. با اصلاح عناصر مبهم در صفحات احتمالا نرخ پرش و نرخ خروج سایت شما تا حد قابل قبولی کاهش پیدا می‌‌‌‌کند.

انواع Heat Map

این ابزار انواع گوناگونی دارد که در ادامه به معرفی آن‌ها خواهیم پرداخت:

نقشه ردیابی حرکت ماوس (Hover Maps)

معروف‌ترین مدل‌های نقشه حرارتی که با حرکت ماوس بازدیدکنندگان وب سایت را به نشان می‌دهد Hover Map نام دارد. با این روش خواهید دانست که کدام قسمت از سایت بیشترمورد توجه بازدیدکنندگان بوده و کدام قسمت کم‌تر مورد توجه قرار گرفته است. با داشتن این اطلاعات می‌توانید اطلاعات مهم وب سایت مانند دکمه‌های CTA یا بنرهای تبلیغاتی خود را در قسمت پربازدید سایت قرار دهید.

نقشه حرکت (Move Maps)

این دسته از نقشه‌های حرارتی، نشان می‌دهد کاربران سیستم‌های کامپیوتری، هنگام حرکت در صفحات، در کدام قسمت مکث کرده‌اند. به این شکل می‌توانید بفهمید کدام قسمت توجه کاربران را بیشتر به خود جلب کرده است.

نقشه ردیابی کلیک (Click Maps)

این نقشه بر اساس تعداد کلیک بازدیدکنندگان ساخته می‌شود. بنابراین هر قسمت که تعداد کلیک بالاتری داشته باشد، با رنگ قرمز مشخص می‌شود. تجزیه و تحلیل این دسته از نقشه‌ها یک نمای کلی از مکان‌هایی که بازدیدکنندگان بیشتر روی آن‌ها کلیک کرده‌اند را به شما نشان می‌دهد. هر چه کلیک بیشتری صورت گرفته باشد، آن منطقه قرمزتر می‌شود و نقاط مهم را شکل می‌دهد.

نقشه ردیابی اسکرول (Scroll Maps)

این دسته از هیت مپ‌ها نشان می‌دهند مخاطبان در سایت تا کجا پیمایش یا اسکرول کرده‌اند. در این مدل هرچه ناحیه قرمزتر باشد، یعنی بازدید بیشتری داشته و اگر کمتر تا پایان صفحه مطالب را دنبال کنند، رنگ‌های سردتر در پایین نقشه قرار می‌گیرد.

معمولا هر چه صفحه طولانی‌تر باشد، تعداد کمتری از بازدیدکنندگان آن را مشاهده می‌کنند. پس سعی کنید مطالب مهم هر صفحه را در قسمت‌های بالا قرار دهید. با استفاده از این نقشه‌ها می‌توان طراحی بعضی صفحات سایت را تغییر داد و یا بهینه سازی کرد.

نقشه توجه (Attention Maps)

این نوع نقشه با ترکیب نقشه اسکرول افقی و عمودی سایت با میزان ماندن (درنگ) هر کاربر در آن قسمت، ساخته می‌شود. این مدل صفحات سایت را به صورت اجزا در نظر می‌گیرد، همچنین به معیار زمان هم توجه می‌کند. هرچند این نقشه می‌تواند اطلاعات دقیق‌تری در اختیار ما قرار دهد، اما به دلیل سختی ساخت، به نسبت به سایر نقشه‌ها پیچیدگی بیشتر و کاربرد کم‌تری دارد.

هیت مپ (Heatmap) یا نقشه حرارتی سایت چیست؟

معرفی چند ابزار حرفه‌ای هیت مپ

ابزارهای مختلفی برای طراحی و تولید نقشه‌های حرارتی یک وب‌سایت وجود دارد. برخی از این ابزارها، رایگان هستند و برخی دیگر خدمات خود را به صورت پولی به کاربران ارائه می‌دهند. در ادامه با چند مورد از این ابزارها آشنا خواهیم شد:

هاتجر (hotjar)

هاتجر یکی از بهترین و موفق‌ترین ابزارها برای تجزیه و تحلیل سایت است و اطلاعات خوبی در مورد کاربران وب‌سایت و رفتار آن‌ها به ما می‌دهد. این سایت، خدمات پایه و ابتدایی خودش در زمینه هیت مپ را به صورت رایگان به کاربران ارائه می‌دهد ولی خدمات پیشرفته‌تر، نیاز به پرداخت هزینه اشتراک دارد.

کریزی اگ (Crazy Egg)

یکی دیگر از ابزارهای خوب و حرفه‌ای در زمینه ساخت و طراحی هیت مپ ، کریزی اگ نام دارد. این سایت هیچ کدام از خدمات خود در زمینه نقشه حرارتی را رایگان ارائه نمی‌دهد و لازم است هزینه اشتراک پرداخت شود.

هیت مپ (Heatmap)

سایت هیت مپ یکی دیگر از سایت‌های حرفه‌ای و درجه یکی است که امکان ساخت و تولید هیت مپ را برای وب‌سایت‌ها و کسب و کارهای اینترنتی فراهم می‌کند. استفاده از این ابزار حرفه‌ای تا 6 ماه رایگان است و پس از این مدت باید هزینه اشتراک بپردازید.

هانتانا (Hantana)

هانتانا یک هیت مپ ایرانی است و با توجه به مشکلات استفاده از سرویس‌های خارجی به راحتی می‌توانید با این ابزار به نقشه حرارتی وب سایت خود دسترسی داشته باشید.

سخن پایانی

نقشه‌های حرارتی، داده‌های گرافیکی و رنگی هستند که در شناسایی رفتار مخاطبان سایت، به ما کمک می‌کنند. با آنالیز داده‌ها و اطلاعاتی که از هیت مپ‌ها به دست می‌آوریم، می‌توانیم محصولات و خدمات خود را به شکلی طراحی کنیم که بیشترین سطح بازدهی را داشته باشد.

البته نقشه های حرارتی تنها ابزار برای بهبود تجربه کاربری نیستند و شما می توانید از سایر ابزارهایی که در آینده به معرفی آن ها خواهیم پرداخت نیز استفاده کنید.

با درج نظرات خود، به ما در بهبود کیفیت مطالب کمک کنید.

منبع:

Heat Maps: Types, Benefits & How to Use Them