نفوذ مهندسی نرم‌افزار در حوزه‌های مختلف آن‌قدر زیاد است که موقعیت‌های شغلی برنامه‌نویسی از تعداد برنامه‌نویسان بیشتر شده‌اند. میزان درآمد برنامه‌نویسی نیز، با پیشرفت هرچه بیشتر تکنولوژی، رو به افزایش است. این مهارت مهم و سخت که درعین‌حال شیرین نیز است، این روزها علاقه‌مندان زیادی را به سمت خود کشانده است.

اگر برنامه‌نویسی را بلد باشید، فرصت‌های شغلی فراوانی برای شما وجود دارند. به عنوان مثال این قابلیت را خواهید داشت تا کار خود را به صورت فریلنسری و یا پروژه‌ای به پیش ببرید. همچنین استخدام در شرکت‌های مختلف نیز ایده خوبی است. در ادامه میزان حقوق برنامه‌نویسان را در کشورهای مختلف برایتان می‌آوریم. این امر نشان‌دهنده اهمیت برنامه‌نویسی در تمام دنیاست و دلیلی روشن برای اینکه چرا برنامه‌نویسی را یاد بگیریم.

اما سوالی که پیش می‌آید این است که کدام زبان برنامه نویسی پولسازتر است و بهتر است وقت‌مان را صرف آموزش کدامیک از آن‌ها کنیم؟ اگر دراین باره کنجکاو هستید این مقاله را مطالعه کنید.

اهمیت یادگیری برنامه نویسی

میشل رسنیک -دانشمند علوم کامپیوتری در دانشگاه MIT آمریکا- عقیده ی جالبی دارد؛ وی می‌گوید در عصر حاضر -یعنی قرن بیست و یکم- هر کسی که اصول کدنویسی را بلد نباشد بی‌سواد است! به عبارت دیگر، کار با کامپیوترها به صورت یک مهارت خیلی عادی درآمده و بلد بودن کار با کامپیوتر اصلاً کار عجیب و غریبی نیست بلکه ما علاوه بر آن، می‌باید نحوه دستور دادن به کامپیوترها -که از طریق یادگیری Coding یا برنامه‌نویسی امکان‌پذیر است- را نیز بلد باشیم.

استیو جابز نیز به عنوان خالق کمپانی اپل معتقد بود که اکثر مردم باید برنامه نویسی را فرا گیرند تا به درک بهتری از نحوه تفکر دست یابند.

اهمیت یادگیری برنامه نویسی

یادگیری اصول برنامه‌نویسی فواید بسیار زیادی دارد اما اگر بخواهیم 2 مورد از اصلی‌ترین آن‌ها را برشمریم، بایستی بگوییم پس از آن که ما فراگیریم چگونه کد بنویسیم، از یک مصرف کننده‌ی فناوری به یک تولید کننده‌ی فناوری مبدل شده‌ایم و علاوه بر آن، با یادگیری اصول کدنویسی، ما به حوزه ی یکی از پردرآمدترین مشاغل حال حاضر دنیا نیز ورود پیدا کرده‌ایم.

انواع مختلف برنامه‌نویسی

بستر‌های برنامه‌نویسی تا به امروز به 3 دسته تقسیم شده‌اند:

  • برنامه‌نویسی دسکتاپ
  • برنامه‌نویسی تحت وب
  • برنامه نویسی موبایل

نرم‌افزارهای آنلاین، سایت‌ها و دیگر چیزهایی که امروزه با آن‌ها سروکار دارید همه از طریق مرورگرها انجام می‌شوند. به این نوع ابزارها، اپلیکیشن‌‎های تحت وب می‌گویند که در حال حاضر بسیار پرطرفدار نیز هستند.

در نهایت به گزینه‌ای می‌رسیم که در سال‌های اخیر بیشترین متقاضی را داشته است. دلیل آن هم واضح است! استفاده از موبایل بیش‌ازپیش در زندگی مردم رسوخ کرده است و به همین علت، برنامه‌نویسان ترجیح می‌دهند در این زمینه متخصص شوند تا هم به درآمد بیشتری دست پیدا کنند و هم مصرف‌کنندگان بیشتری داشته باشند. برنامه‌نویسی موبایل امروزه دلیل خوبی برای این است که چرا برنامه‌نویسی را یاد بگیریم.

اگرچه بسیاری از زبان‌ها شباهت‌های مشترکی دارند، اما هر کدام نحو(syntax) خاص خود را دارند. هنگامی که یک برنامه نویس قوانین، نحو و ساختار زبان را یاد می گیرد، کدش را در یک ویرایشگر متن یا IDE می نویسد. سپس، برنامه نویس اغلب کد را به زبان ماشینی که برای کامپیوتر قابل درک است، کامپایل می کند. زبان های اسکریپت که نیازی به کامپایلر ندارند، از مترجم برای اجرای اسکریپت استفاده می کنند.

بیشتر بخوانید: 5 وب سایت برای آموزش رایگان کدنویسی

پردرآمدترین زبان‌‌های برنامه نویسی در جهان

به نمودار زیر توجه کنید. این نمودار پردرآمدترین زبان‌های برنامه‌نویسی را در سطح جهان نشان می‌دهد. طبق این گزارش زبان‌های Clojure،Rust ،   Solidityاز پردرآمدترین زبان‌های برنامه‌نویسی در سال 2022 در سطح دنیا بوده‌اند.

پردرآمدترین زبان‌‌های برنامه نویسی در جهان

جالب است بدانید این موارد در ایران آنچنان معروف نیستند و تقاضای کار در این زبان‌ها پایین است. خب حالا که پولسازترین زبان‌های برنامه نویسی در دنیا را شناختید بهتر بازار کار آن را در کشور خودمان ایران بررسی کنیم.

پردرآمدترین زبان‌‌های برنامه نویسی در ایران

بازارکار این رشته با بازار جهانی کمی متفاوت است. طبق گزارش سایت بسیار معتبر hostadvice پرتقاضاترین زبان برنامه نویسی در سال 2023 در ایران PHP است و پس از آن ASP.net و پایتون در جایگاه‌های بعدی قرار دارند. در ادامه به معرفی هر یک از آن‌ها می‌پردازیم.

پردرآمدترین زبان‌‌های برنامه نویسی در جهان

PHP

PHP برای ساخت توسعه وب طراحی شده‌ است و بسیاری از مبتدیان می‌توانند به راحتی با آن شروع به کار کنند. در حقیقت در اوایل اجرای کد با این زبان به قدری آسان بود که بسیاری از برنامه نویسان قادر به هک کردن کدهای آن بدون درک درستی از کدها بودند. در حالی که برنامه نویسان خوب هرگز کد را کپی نمی‌کنند. در نسخه 7 آن که آخرین نسخه است بسیاری از تناقضات و خطاهای نابودکننده را کاهش داده اند.

PHP یک زبان برنامه‌نویسی پویا است. این به این معنی است که هیچ قانون سختی در مورد نحوه ایجاد ویژگی‌ها وجود ندارد و شما انعطاف‌پذیری بیشتری برای حل مشکلات با استفاده از روش‌های مختلف خواهید داشت. علاوه بر این، نسبت به اشتباهات more است، بنابراین شما هنوز می‌توانید برنامه خود را کامپایل کرده و اجرا کنید تا زمانی که به بخش مشکل‌دار برسید.

برنامه نویسان عمدتا از PHP برای نوشتن اسکریپت های سمت سرور استفاده می‌کنند. اما توسعه دهندگان همچنین می‌توانند از این زبان برای نوشتن اسکریپت های خط فرمان استفاده کنند و برنامه نویسان با مهارت برنامه نویسی سطح بالای PHP نیز می‌توانند از آن برای توسعه برنامه های دسکتاپ استفاده کنند.

PHP

بسیاری از سایت‌سازهای معروف از جمله وردپرس و جوملا و… توسط PHP ایجاد شده‌اند و روزانه هزاران نفر در حال بهبود و گسترش آن‌ها هستند. php به تنهایی یک مهارت خاص و بسیار پولساز است که شما می‌توانید با یادگیری و استفاده از آن به کسب درآمد بپردازید.

Microsoft ASP.Net

زبان برنامه نویسی asp.net بر پایه ی تکنولوژی .Net مایکروسافت ایجاد شده که بر این اساس کلیه ی زبان هایی که با این پلتفرم دات نت سازگار هستند می توانند در ایجاد صفحات داینامیک Asp.net مورد استفاده قرار گیرند. زبان هایی مانند #C ، جاوا ، Visual Basic و … . همانطور که مشخص است، قدرت این زبان‌ها با نمونه‌های اسکریپتی قابل مقایسه نیست و از قدرت و انعطاف پذیری بالاتری برخوردار است.

Microsoft ASP.Net

در تکنولوژی asp.net به طور کلی صفحه بندی صفحات از کد نویسی جداست و کاملا از دو لایه ی مختلف تشکیل شده است. بدین ترتیب برنامه نویس قادر خواهد بود از یک شمای طراحی یا یک تکه کد در پروژه های مختلف بارها و بارها بدون کمترین تداخل و نیاز به تغییر و سازگاری استفاده کند که این بزرگترین برتری این تکنولوژی بر Asp کلاسیک می باشد که درآن برنامه نویس هر بار مجبور است میزان زیادی کد را به صورت دستی بنویسد.

پایتون (Python)

برخی از زبان‌های برنامه‌نویسی می‌توانند بسیار مبهم و مرموز یا پیچیده و ترسناک باشند، ولی قطعاً پایتون را نمی‌توان جزو این دسته از زبان‌های برنامه‌نویسی دانست! پایتون محبوب‌ترین زبان برنامه‌نویسی است که در دانشگاه‌ها، آکادمی‌ها، موسسات آموزشی، رشته‌های مهندسی و سایر حوزه‌ها آموزش داده می‌شود، باید گفت که در حقیقت قابلیت‌های بی‌شمار این زبان سطح بالا و سینتکس شبیه به زبان انگلیسی پایتون باعث شده که یادگیری، کدنویسی و توسعه نرم‌افزار با استفاده از این زبان بسیار ساده باشد و در واقع پایتون را در حال حاضر به یک زبان برنامه‌نویسی محبوب در سراسر جهان مبدل کرده است.

کارهایی که می توان با این زبان برنامه نویسی انجام داد بسیار گسترده است و شاید همین امر دلیل استفاده بسیاری از وب سایت های معروف مانند Pinterest، Instagram و YouTube از پایتون است. میزان میانگین درآمد سالانه با استفاده از زبان برنامه نویسی پایتون تقریبا 110,015 دلار تخمین زده شده است.

پایتون (Python)

Node.JS

نودجی‌اس یک تکنولوژی مبتنی بر جاوااسکریپت است که در سال ۲۰۰۹ توسعه داده شد و هدف آن استفاده از جاوا اسکریپت در سمت سرور بود. برای اجرا کردن چنین قضیه‌ای نیز گوگل موتور V8 را ایجاد کرد و نودجی‌اس را در محیط اجرایی آن قرار داد. این موتور وظیفه دارد که کدهای جاوا اسکریپت را به کدهای ماشین تبدیل کند، در زمان اجرا نیز از این کدها استفاده می‌شود؛ از این رو هر فریمورک و ابزاری که براساس این ساختار کار بکند بسیار سریع خواهد بود. در این بین نودجی‌اس ابزاری است که از این ساختار استفاده می‌کند.

نودجی‌اس به سازمان‌ها کمک می‌کند تا بتوانند اپلیکیشن‌های بسیار سریع و انعطاف‌پذیری بنویسند. نودجی‌اس قابلیت مدیریت کردن درخواست‌های همزمان بسیار زیادی را دارد، برای اثبات این قضیه، پی‌پال در یک گزارش می‌گوید که بعد از توسعه اپلیکیشن‌ها با استفاده از نودجی‌اس، ۳۵ درصد زمان پاسخ‌ها کاهش داشته و درخواست‌ها سریع‌تر مدیریت می‌شوند.

جاوا (Java)

ویژگی‌ها و چالش‌های زبان جاوا شما را وارد یک مسیر یادگیری طولانی اما جذاب می‌کند که سرانجام آن، حرفه‌ای شدن و یافتن لذتی عمیق و واقعی در برنامه‌نویسی است. این زبان برنامه نویسی عمومی با مالکیت شرکت Oracle با ساختار شی گرا (Object Oriented) به استانداردی برای برنامه های کاربردی تبدیل شده است که می‌تواند بدون توجه به سیستم عامل (به عنوان مثال Mac ، Windows ، Android ، iOS و غیره) از آن استفاده نمود. یعنی با یک بار کد‌نویسی شما می‌توانید آن را به سایر سیستم های عامل از مراکز داده اصلی گرفته تا تلفن‌های هوشمند منتقل کنید. امروزه بیش از 3 میلیارد دستگاه با برنامه های ساخته شده با جاوا در حال اجرا هستند. جاوا به طور گسترده در توسعه وب، برنامه و همچنین داده های بزرگ مورد استفاده قرار می گیرد. جاوا همچنین در پس زمینه چندین وب سایت معروف از جمله Google ، Amazon  و Twitter استفاده شده است.

جاوا (Java)

سخن پایانی

برنامه نویسان همانند هنرمندانی هستند که یک اثر را به وجود می‌آورند و نتیجه کارشان با طرز بیان آن‌ها به هم ربط دارد! جدای از بازار کار این شغل، باید بیان کرد که دانستن برنامه نویسی باعث می‌شود تا شما به سمت تجربه و آزمایش راه‌ها و ایده‌های جدیدی بروید و درون خود را کشف کنید.

اما به طور کلی ورود به بازار کار هر نوع حرفه ای نیازمند کسب اطلاعات لازم در خصوص آن شغل، کاربرد، میزان درآمد و نحوه یادگیری آن است و یکی از چالش هایی که پیش روی افرادی که قصد دارند برنامه نویس و توسعه دهنده وب شوند وجود دارد، انتخاب نوع زبان برنامه نویسی برای یادگیری و پیشرفت در این حوزه است. به همین جهت ما در این مقاله سعی کردیم تا شما را در زمینه کار برنامه نویسی با بهترین و پردرآمدترین زبان های برنامه نویسی در ایران و جهان آشنا کنیم.

خوشبختانه امروزه برای یادگیری برنامه نویسی احتیاج به شرکت در کلاس‌های حضوری ندارید و به راحتی می‌توانید با شرکت در کلاس های مجازی به برنامه نویس ماهری تبدیل شوید. با ثبت نظرات خود ما را در بهبود کیفیت مطالب ارائه شده یاری کنید.