اخبارسخت افزارلینوکس

رزبری پای ( Raspberry Pi ) چیست و چه کاربردی دارد؟

10 سال از عرضه کامیپوتر تک برد کوچکی که به اندازه یک کف دست بود اما دنیای تکنولوژی را برای همیشه متحول کرد می‌گذرد. رزبری پای ابزاری عالی برای کسانی است که مشتاق کسب دانش بیشتر در حوزه مهندسی الکترونیک و برنامه نویسی هستند و عموماً برای پروژه‌هایی چون آموزش یا ساخت محصولاتی چون کیبورد یا حتی سرورهای ساده استفاده می‌شود. در ادامه با این مفهوم که رزبری پای چیست، کاربرد رزبری پای چیست و سایر مشخصات آن آشنا می شویم.

رزبری پای چیست؟

همان طور که گفتیم رزبری پای یک رایانه کوچک تک برد است که کاربران را قادر می‌سازد با صرف هزینه‌ای ناچیز، پروژه‌های خلاقانه خود را راه اندازی کنند. می‌توانید تصور کنید 10 سال پیش با روی کار آمدن این کامپیوتر کوچک چه انقلابی در یادگیری علوم کامپیوتر ایجاد شد؟ کودکان و نوجوانان علاقمند به تکنولوژی حالا در کف دستان خود، قلب پروژه‌های بلند پروازانه خود را در دست داشتند مثلا سرور خانگی و کنسول بازی می‌ساختند!

حتی پس از گذشت یک دهه، Raspberry Pi همچنان در قلب پروژه‌های الکترونیکی و محاسباتی بی‌شماری زندگی می‌کند و تا کنون 4 نسخه از آن وارد بازار شده است. جدیدترین نسخه آن یعنی Pie 4 سال 2019 عرضه شد. جالب است بدانید ساخت این محصولات در کارخانه شرکت سونی واقع در ولز، بریتانیا انجام می‌شود.

رزبری پای چیست؟

رزبری پای قادر است به کمک یک کابل تصویر ویدئو و یک درگاه سوزنی، خروجی صدا و تصویر داشته یا با کابل  HDMI، خروجی تصویری با دقت ویدیوی HD و صدایی استریو داشته باشد. دو درگاه USB نیز برای آن در نظر گرفته شده‌است که می‌توان از آن برای ارتباطات مختلف استفاده کرد.

جدیدترین تحولات رزبری پای

اولین مدل رزبری پای سال ۲۰۱۲ عرضه شد. این دستگاه از یک درگاه USB و پردازنده‌ی ۷۰۰ مگاهرتزی و ۵۱۲ مگابایت رم استفاده می‌کرد و فاقد WiFi و بلوتوث بود؛ البته همچنان امکان اضافه‌کردن ماژول‌های مختلف به‌صورت External وجود داشت.

رفته‌رفته با افزایش کاربرد دستگاه و نیاز به ارائه سخت‌افزاری قوی‌تر، تیم توسعه‌دهنده به فکر مدل‌هایی با پیکربندی‌های مختلف و قیمت‌های متفاوت راهی بازار کردند؛ اقدامی که سبب افزایش بیش‌از‌پیش کاربرد رزبری پای شد.

پس از گذشت بیش از ۱۰ سال، رزبری پای با افزایش دامنه محصولاتش این برند را وارد محصولات دیگری چون ماژول‌های دوربین، ماژول‌های سخت‌افزاری و بوردهای توسعه، منابع تغذیه، کابل، کیس، دوربین، ماوس، کیبورد و حتی صفحه‌نمایش لمسی هم کرده است.

جدیدترین تحولات رزبری پای

جالب است بدانید تمام محصولات رزبری برای حداکثر کارایی از سیستم عامل مخصوص خود یعنی Raspbian استفاده می‌کنند که بر پایه لینوکس Debian توسعه یافته است. این سیستم عامل بامزه از نرم‌افزارهای استاندارد لینوکس مثل مرورگر وب ابزارهای برنامه‌نویسی تحت جاوا و پایتون و برنامه‌ای با نام Scratch بهره می‌برد که ابزاری برای آموزش کدنویسی به کودکان است.

بیشتر بخوانید:

توزیع لینوکس چیست ؟ معرفی 7 توزیع پرطرفدار


پروژه‌های جذاب رزبری پای

از سخت‌افزار همه‌کاره‌ی Pie در پروژه‌های بسیاری در دنیای فناوری استفاده شده و بعضی از آن‌ها به قدری جذاب و جالب هستند که نمی‌توان به سادگی از کنار آن‌ها گذشت.

به عنوان مثال پروژه آیینه جادویی!

آیینه جادویی رزبری پای

ملکه بدجنس کارتون سفید برفی را به خاطر دارید که هر روز جلو آیینه می‌رفت و از آیینه می‌پرسید بگو چه کسی زیباترین است؟ و آینه می‌گفت تو!

اما یک روز آینه به جای تو، گفت سفید برفی  و داستان حسادت‌های ملکه آغاز شد…

خب به لطف رزبری پای و یک تیم خلاق، آیینه جادویی دیگر در خانه هر کسی می‌تواند به دیوار نصب شود و پاسخگوی پرسش‌های روزانه آن‌ها باشد. البته این روزها کسی بعید است از آیینه بخواهد که در مورد ظاهرش نظر بدهد و به همین خاطر تیم طراحی هم گجتی برای وضعیت آب‌و‌هوا، لیست کارها و کنترل صوتی ساخته‌اند. لازم نیست نگران سختی این پروژه باشید زیرا آسان است و هزینه‌ی زیادی نخواهد داشت. همچنین نیازی به داشتن مهارت برنامه‌نویسی پیچیده نیست.

یکی دیگر از پروژه‌های بامزه Pie خرگوش رباتیک است. تصویر کنید با یک سخت افزار ساده و یک برنامه نویسی متن باز حیوان خانگی بانمک و رباتیکی دارید که می‌توانید با آن سرگرم شوید.

Raspberry Pi

مواد لازم برای ساخت این pet دوست داشتنی:  2040Pimoroni Servo  و چاپگر  3‌بعدی

اگر به توانایی‌های خود اطمینان دارید و می‌خواهید کارهای ماجراجویانه‌تر و پیشرفته‌تری انجام دهید،  کارهای خلاقانه‌ی انجام‌شده با رزبری پای را در گوگل جستجو کنید. این کامپیوتر کوچک ۳۵ دلاری می‌تواند به شما در انجام پروژه‌هایی مانند ساخت اسکیت برقی، درهای هوشمند با تشخیص چهره، بالون و… کمک کند.

چگونه یک پروژه Pie بسازیم

فراموش نکنید که وقتی حرف از تکنولوژی می‌شود؛ اولین معلم شما اینترنت است. سایت‌های انگلیسی‌زبان بسیاری در سراسر وب وجود دارند که می‌توانید پروژه مدنظر خود را با جست‌وجویی ساده در آن‌ها پیدا کنید. ویدئو‌های موجود در یوتیوب را نیز فراموش نکنید، زیرا باعث افزایش خلاقیت و آگاهی شما می‌شوند و اطلاعات شما را به روز نگه می‌دارند.

ساده ترین کاری که با برد رزبری پای میتوانید انجام دهید استفاده از آن به عنوان یک کامپیوتر خانگی Desktop PC است. برای شروع به۶ وسیله کاربردی نیاز دارید.

  • موس Mouse
  • کیبورد Keyboard
  • کابل  HDMI  – Micro HDMIبرای ارتباط تصویر با برد رزبری پای
  • نمایشگر LCD / OLED
  • میکرو SD برای رایت سیستم عامل مورد نیاز مانند OS, Chromium, …
  • تغدیه پاور مناسب ۵ ولت ۳ آمپر

با در اختیار داشتن تمامی این موارد ابزار مورد نیاز برای شروع وب گردی با کم‌ترین هزینه ممکن و یک سیستم خانگی سبک برای اجرای کارهای روزمره خواهید داشت.

از تجربه های لذت بخش کار با برد رزبری پای Raspberry Pi تنظیم و استفاده به عنوان وب سرور Web Server است. به این معنی که می‌توانید رزبری پای را به عنوان هاست وب‌سایت پیکربندی کرده و استفاده کنید. همانطور که می‌دانید، هاست فضایی است که در آن اطلاعات فایل های وب سایت شما بارگذاری می‌شود.  مثلا اگر وبلاگ دارید، می توانید از رزبری پای به عنوان هاست استفاده کنید.

Raspberry Pi

سخن پایانی

رزبری پای یک رایانه کوچک در ابعاد یک کارت بانکی ، با قابلیت های رایانه های بزرگ است. اما همین تکنولوژی کوچک قلب بسیاری از پروژه‌های بزرگ است و این روزها دهمین سال عرضه جهانی موفق خود را پشت سر می‌گذارد.

در صورتی‌که تجربه‌ی اجرای پروژه و ساخت Device های کاربردی با برد Raspberry Pi را دارید، در همین مقاله در بخش دیدگاه‌ها با دیگر کاربران هاستیدا به اشتراک بگذارید.

منبع:

Raspberry Pi projects: Insanely innovative, incredibly cool creations

نمایش بیشتر

الهه براتی

هر احساسی داشته باشم، عشق به نویسندگی در من ثابت است. دوست دارم هرچه که می‌بینم ترسیم کنم؛ حال می‌خواهد به زبان کلمات باشد یا به زبان تصویر.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا