در دنیای موبایلها، سیستمعامل اندروید و همیشه با یکدیگر در رقابت هستند، اما در کامپیوترهای شخصی یا PC شاهد موضوعی مشابه نیستیم! ویندوز که احتمالاً اکثر افراد آن را بهعنوان سیستمعامل غالب در کامپیوترها میشناسند، در این عرصه یکهتاز است. اما برخی از کاربران از امکانات محدود آن رنج میبرند و به فکر استفاده از سیستمعاملهای دیگری مانند لینوکس (Linux) هستند.
Linux برخلاف ویندوز، بیشتر در میان برنامه نویسان و توسعه دهندگان طرفدار دارد! اگر یک کاربر عادی هستید که میخواهید وارد دنیای برنامهنویسی شوید و یا دوست دارید که فضای جدیدی را امتحان کنید، احتمالاً استفاده از لینوکس و توزیعهای جذاب آن، میتواند یک پیشنهاد ترغیب کننده برای شما باشد. در ادامه سعی میکنیم، بهترین توزیع های این سیستمعامل را به شما معرفی کنیم. با ما همراه باشید.
کرنل یا هسته سیستم عامل لینوکس چیست ؟
اگر بخواهیم مهمترین قسمت سیستمعامل را معرفی کنیم، بدون شک باید به هسته سیستمعامل یا کرنل اشاره کرد! اگر سیستمعامل به انسان تشبیه کنیم، هسته سیستمعامل یا کرنل نقش مغز را بر عهده خواهد داشت. شاید بپرسید که وظیفه Kernel چیست و چرا باید آن را مغز سیستمعامل دانست؟
مدیریت برنامهها و اپلیکیشنهای سیستمعامل و مرتبط کردن آن با سختافزار وظیفه این بخش است. بدون یک کرنل قدرتمند، قادر به استفاده از سیستمعامل قابلیتهای آن نخواهید بود. هسته نرمافزاری سطح پایین شناخته میشود که وظیفه کنترل درخواستهای خروجی و ورودی از طرف یک نرمافزار را بر عهده دارد.
همانطور که احتمالاً در جریان هستید، کرنل یا همان هسته لینوکس اپن سورس یا متن باز است و توسط برنامه نویسان و توسعه دهندگان زیادی در سراسر جهان، توسعه داده شدهاست. هسته لینوکس برای اولین بار توسط لینوس توروالدز در سال ۱۹۹۱ ساخته شد و از آن زمان مورد استفاده قرار گرفت. لینوکس در حال حاضر، یکی از پراستفاده ترین هستههای جهان است. حالا که کمی با این مفهوم کرنل آشنا شدید، وقت آن است که با توزیع لینوکس آشنا شوید.
1) Elementary OS | زیباترین توزیع لینوکس
در میان انواع توزیعهای لینوکس، المنتری او اس، میتواندیکی از بهترینها و زیباترینها باشد. این توزیع از لحاظ جلوههای ظاهر شباهت بسیار بالایی با سیستمعامل لپتاپها و کامپیوترهای اپل تحت عنوان macOS دارد. شما میتوانید با کمی کسب تجربه برای استفاده از رابط کاربری این سیستمعامل متوجه روان بودن آن شوید!
اگر تا به حال از لپ تاپها و کامپیوترهای اپل استفاده کرده باشید، احتمالاً به سرعت با این توزیع وفق پیدا میکنید. جدا از زیبایی و جلوه بصری جذاب، نقطه قوت و مزیت این توزیع، استفاده از اوبونتو است. اوبونتو باعث میشود که نتیجه خوبی از پیشتیبانی برنامهها را داشته باشید. اگر به دنبال بهبود تجربه کاربری هستید، المنتری او اس (Elementary OS) انتخابی عالی برای شماست.
2) دیپین (Deepin) | جذابترین پالت رنگی توزیع لینوکس
Deepin یا دیپین یکی از توزیعهای زیبای این سیستمعامل است که بر پایه دبیان برنامهنویسی شدهاست. اگر دیپین دارای انیمیشنهای طولانی و کند نبود، احتمالاً در لیست توزیعها جایگاه بهتری دریافت میکرد! تجربه کاربری این توزیع باعث میشود تا بتوانید به راحتی از محیط دسکتاپ آن بهره بگیرید.
البته کارکردن با دیپین آنقدرها که فکر میکنید، آسان نیست، اما به مرور با تواناییهای آن آشنا خواهید شد. اگر بخواهیم مهمترین ارزش پیشنهادی این توزیع را بررسی کنیم، پالت رنگی آن در پنل کنترل است! شاید باورتان نشود، اما همین پالت رنگی جذابیت این توزیع را به راحتی چند برابر کردهاست.
3) Pop!-OS | ترکیب کامل تمها و آیکونهای لینوکس
Pop!-OS یا پاپ او اس ترکیب کاملی از تمها و آیکونهاست. شما میتوانید در کنار مشخصات فنی مناسبی که این توزیع از سیستمعامل Linux در اختیارتان قرار میدهد، از محیطی کامل نیز بهره بگیرید!
4) Manjaro Linux |راه حلی برای استفاده از سیستم عامل آرچ لینوکس
برخی از توسعه دهندگان و برنامه نویسان ترجیح میدهند که از سیستمعامل Arch Linux استفاده کنند، اما با توجه به پیچیده بودن فرایند نصب آن منصرف میشوند! مانجارو لینوکس در واقع یک راه حل سادهتر برای کسانی است که میخواهند از آرچ استفاده کنند و تنوع زیادی در محیطهای دسکتاپی خود داشته باشند، تنها لازم است که قبل از دانلود این توزیع، دستکاپ ایدهآل خود را انتخاب کنند. مدنظر داشته باشید که بعد از دانلود و نصب این توزیع لینوکس کار شما برای شخصیسازی فرایند کل سیستم آسان است و گزینههای متعددی در این زمینه دارید.
5) KDE Neon | انتخابی هوشمندانه
KDE Neon انتخابی همه چیز تمام است. این سیستم علاوهبر تمام مزیتهایش، رابط کاربریای ساده و بینظیر دارد که تجربهای عالی به کاربر ارائه میدهد.
این توزیع با کمک اوبونتو (Ubuntu) توسعه داده شدهاست. خوشبختانه این سیستم توزیع کاملاً سبک است و هر فردی قادر است که به راحتی در آن شخصیسازیهای مورد نیاز خود را پیادهسازی کند. در واقع کاربران آزادی کاملی دارند که باتوجه به نیاز خود یکسری از تغییرات را در این توزیع لینوکس اعمال کنند.
جالب است بدانید که جدیدترین و بهترین تمهای محیط دسکتاپ KDE Plasma به کاربران این محیط داده میشود. شما میتوانید به صورت منظم سیستمعامل خود را بروز کنید تا از اپلیکیشنهای KDE به صورت هدیه بهرهمند شوید.
6) Zorin OS | توزیع لینوکس برای اجرای برنامههای متعدد و کابردی
همانطور که به پایان لیست توزیعهای Linux نزدیک میشویم، انتخابهای جذابتری در پیش روی خود داریم. زورین او اس، به قدری کابردی، سبک و جذاب است که برخی از کاربران را عاشق خود کردهاست! این توزیع حتی در سبکترین نسخههای خود، رابط کاربری بی نظیری را برای مخاطبان رقم میزند. شما بسته به نیاز خود در انتخاب زورین او اس مورد علاقهتان، میتوانید دو مورد را بررسی کنید:
- نسخه لایت Zorin OS
- نسخه کامل Zorin OS
فرقی نمیکند که تا به حال از ویندوز استفاده کردهاید یا مک او اس، شما با این توزیع، میتوانید تجربه جدیدی داشته باشید. این توزیع هم، مانند تعداد دیگری از بهترین توزیعهای لینوکس بر پایه اوبونتو توسعه داده شدهاست. شما میتوانید با کمک این سیستمعامل به راحتی انواع برنامههای کاربردی را اجرا و از آنها استفاده کنید. یکی از قابلیتهای جذاب زورین گرید یا Zorin Grid قابلیت کنترل چند کامپیوتر مبتنی بر همین سیستمعامل را از محل کار، منزل، مسافرت و … است. شما در این توزیع امکان استفاده از دو مدل دسکتاپ مک و دسکتاپ وجود دارد.
7) Nitrux OS | توزیع تجربه ای از بهرهوری حداکثری
برخلاف دیگر توزیعهای مبتنی بر Ubuntu، نیتراکس او اس تمامی ویژگیهای آن را ندارد. تمرکز اصلی توسعه دهندگان این توزیع بر این بودهاست که یک تجربه روان را به کاربران خود ارائه دهند. آنها سعی داشتهاند تا بیشترین بهرهوری و کارایی را از زبان طراحی این توزیع به دست آورند. این سیستم تجربهای کاربری خارقالعاده و بی نظیر را رقم میزند.
اگر جزو متخصصان فنی هستید، بهتر است بدانید که نیتراکس کاربران خود را همواره ترغیب میکند تا از یک فرمت خاص به نام APPlimage استفاده کنند. این فرمت یا پکمن آرچ یا دیگر فرمتهای تعبیه شده در این توزیع، در هنگام نصب قابل انتخاب هستند.
سخن پایانی
طبیعتاً هر توزیعی برای کار شما مناسب نیست و باید براساس نیاز و کار خود، بهترین توزیع ممکن را انتخاب کنید. کارشناسان و متخصصین زیادی هستند که شاید بتوانند در این زمینه به شما یک راهنمایی جذاب بکنند.