سال 1998 میلادی برای عاشقان فناوری بسیار مهم است. زیرا در این سال در ایالت کالیفرنیا 2 اتفاق مهم روی داد. تاسیس شرکت گوگل و تاسیس کمپانی VMware.

می‌گویند نام “کالیفرنیا” از یک رمان عاشقانه قرن شانزدهمی اثر نویسنده اسپانیایی (گارتی رودریگز دو مونتالبو) گرفته شده‌است. این سرزمین دارای ابعادی روانشناختی است و همواره سرزمینی امیدوار کننده و پر از امکانات و فرصت‌های طلایی توصیف می‌شود.

در طول قرن گذشته موج‌های بزرگی از مهاجران از فیلمسازان گرفته تا جویندگان نفت و از کشاورزان گرفته تا صاحبان فناوری و پیشگامان اینترنت به آن سرازیر شدند. هر یک از این گروه‌های متنوع به امید کسب سهم خود از “رویای کالیفرنیا” به این ایالت مهاجرت کردند.

تصورش را بکنید! در بجبوحه مرگ آکیرا کوروساوا کارگردان نامی ژاپن، شروع جام جهانی فوتبال ۱۹۹۸ در فرانسه، آغاز ساخت ایستگاه فضایی بین‌المللی در مدار زمین، شروع بازی‌های المپیک زمستانی ۱۹۹۸ در ژاپن و توافق کشورهای اروپا بر منع شبیه‌سازی انسانی، شرکتی در ایالت شاعرانه کالیفرنیا تاسیس شد که رویای virtualization یا مجازی سازی داشت!

در این مقاله همراه ما باشید تا شما را با این کمپانی و محصولات شگفت‌انگیزش بیشتر آشنا کنیم. اما پیش از هر چیز باید مفهوم مجازی سازی را درک کنید.

مجازی سازی چیست؟

مجازی‌سازی به گروهی از نرم‌افزارها گفته می‌شود که با ایجاد یک لایه مجازی بر روی قطعات سخت‌افزاری، مانند پردازنده‌ها، حافظه موقت، حافظه ذخیره‌سازی و دیگر موارد، یک یا چند رایانه مجازی مجزا ایجاد کرده که معمولا به آن‌ها ماشین مجازی (VM) نیز گفته می‌شود.

هر ماشین مجازی می‌تواند یک سیستم عامل مجزا داشته باشد که مانند یک کامپیوتر مستقل کار می‌کنند. (حتی اگر فقط بر روی بخشی از سخت‌افزار اصلی کار کنند). پایه و اساس مجازی‌سازی، محاسبات ابری است.

در این دو نوع وجود دارد که به شرح زیر است:

  1. Hypervisors بومی یا bare-metal نوع ۱
  2. Hypervisors نوع ۲ یا hosted

نوع ۱ تعامل مستقیم با سخت افزار را فراهم می کند و می‌تواند مستقیماً روی سخت افزار میزبان اجرا شود و آن را کنترل کند.

در نوع ۲ یک سیستم عامل برای تعامل با سخت افزار مورد نیاز است. Hypervisor به همراه سیستم عامل نصب شده است.

لازم به ذکر است که شرکت‌های مختلفی در این حوضه فعالیت دارند. و با ارائه راهکارهای مجازی سازی، انواع نرم‌افزارهای کاربردی و… بازار رقابتی این حوزه را رهبری می‌کنند. که در زیر به تعدادی از سرشناس‌ترین آنها اشاره شده است:

  • VMWare
  • KVM
  • CITRIX
  • Microsoft
  • redhat
  • CISCO

مزایای مجازی سازی

این راهکار یک روش قوی و کارامد برای کمک به رها شدن از مشکلاتی را فراهم می‌کنند که هر روز بر سر راه مدیر قرار می‌گیرند. حتی اگر تنها یک سرور فایل ساده را به تکنولوژی مجازی شده انتقال دهید، به سرعت به مزایای آن پی خواهید برد. و نهایتا می‌خواهید که کل مرکز داده‌تان را به صورت مجازی درآورید.

در زیر چند نمونه از مزایای مجازی سازی آورده شده است. که با مطالعه آن پی خواهید برد که با استفاده از آن در شرکت و سازمان خود بسیاری از مشکلات حل خواهد شد.

  • صرفه جویی در هزینه های مستقیم و غیر مستقیم
  • پایین آمدن هزینه‌های نگهداری و نیروی انسانی، Cooling و  Powering
  • پشتیبانی از سیستم‌ها و سرویس‌های قدیمی موجود در سازمان
  • دسترس پذیری بالا (High Availability)
  • استفاده بهینه از منابع سخت افزاری سازمان و بالابردن بهره وری
  • تجمیع سرویس‌های سازمان در یک یا چند سرور، که باعث ایجاد مدیریت متمرکز و امنیت بالا می‌شود
  • تسریع در پیاده سازی سرویس‌های مختلف و ایجاد سریع سرویس‌های جدید در جهت افزایش کسب و کار
  • یکپارچه سازی منابع سخت‌افزاری سازمان
  • ارائه ماشین‌های مجازی به جای ماشین‌های فیزیکی و اجرای سیستم عامل‌های مختلف روی یک هاست فیزیکی

اکنون که با مجازی سازی و مزایای آن آَشنا شد‌ه‌اید به بحث اصلی یعنی VMWare برمی‌گردیم.

VMware چیست و چه کاربردی دارد؟

همان‌طور که گفتیم VMware نام یک کمپانی است که کار خود را در زمینه‌ی فراهم آوری پلتفرمی برای مجازی‌سازی زیرساخت IT آغاز کرد. این شرکت در سراسر جهان با نام  vSphere VMware Hypervisor نیز شناخته می‌شود. به نظر می‌رسد جادوی کالیفرنیا در کنار خلاقیت و پشتکار مالکین این کسب و کار باعث رشد چشمگیر این شرکت بوده است. VMware به اندازه‌ای موفق بود که کمپانی EMC در سال 2004 آن را خریداری کرد.

با این اقدام علاوه بر محصولات قبلی VMware، محصولات جدیدی هم به دارایی‌های آن افزوده شد. از بهترین محصولات VMware می‎‌توان به vSphere اشاره کرد. vSphere خود شامل بسیاری از محصولات ازجمله هایپروایزر ESXi و مجموعه برنامه‌های کاربردی vCenter  است.

امروزه این شرکت در دیتاسنترهای خصوصی، مدیریت خدمات ابری، ذخیره‌سازی مجازی، شبکه و نرم‌افزارهای دسکتاپ از پیشگامان به شمار می‌آید.

محصولات VMWare

3 محصول اصلی VMWare عبارتند از: ESXi، vCenter ، VMware workstation که در ادامه به معرفی هر یک از آن‌ها می‌پردازیم.

VMWare ESXi

VMware ESXi  که سابقاً به نام ESX (Elastic Sky X) شناخته می‌شد، یک نرم افزار نوع 1 انترپرایز هایپروایزر است و برای استقرار و سرویس کامپیوترهای مجازی توسط VMware ایجاد شده است. به عنوان یک Hypervisor نوع-1، ESXi یک برنامه نرم افزاری که بر روی سیستم عامل (OS) نصب شده نمی‌باشد، به جای آن می‌توان گفت که اجزای حیاتی سیستم عامل مانند هسته را شامل شده و یکپارچه می‌کند.

بعد از نسخه 4.1 که در سال 2010 منتشر شد، VMware  نام ESX را به ESXi تغییر داد “I” اضافه شده در انتها از Integrated گرفته شده است) و تغییر بزرگ آن یک OS کاملاً یکپارچه جایگزین Services Console یک operating system ابتدایی بود. ESX/ESXi هر دو از مولفه‌های اصلی در مجموعه نرم افزاری VMware Infrastructure هستند. این نرم افزار یک OS پیشرفته و حرفه ایست که می‌تواند ابر عمومی و خصوصی بسازد.

vCenter

vCenter  پلتفرمی برای مدیریت چندین ESXi است. با در اختیار داشتن این نرم افزار دیگر لازم نیست که برای مدیریت تب‌های زیادی را باز کنید، علاوه بر خسته کننده بودن قاعدتا بر روی کارایی و مدیریت شما تاثیر منفی می گذارد اما با این پلتفرم قادر خواهید بود بر  vSphere نظارتی دقیق داشته باشید.

به بیانی دیگر، VMware vCenter   ابزاری است شبیه اکتیو دایرکتوری در ویندوز، که می‌تواند تمامی سرورهای اختصاصی ESXi را به همراه VM هایشان یکجا مدیریت کند. یعنی اگر شما چندین سرور اختصاصی ESXi داشته باشید، با در اختیار داشتن VCenter  ، برای مدیریت آنها نیاز ندارید چندین vSphere در ویندوز باز کنید .

vCenter

این نرم افزار شامل 3 قسمت است:

  • vSphere Web Client یک برنامه ی رابط کاربری vCenter  عمل می‌کند و به این امکان را به مدیریت می‌دهد تا نصب و موارد موجود از vSphere مدیریت کند تا امکان دسترسی به کنسول VM فراهم سازد.
  • بانک اطلاعاتسرور وی سنتر: داده های موجود در محل ذخیره سازی را مدیریت می‌کند.
  • Single Sign-On وی سنتر: یک نشانه امنیتی یا بهتر بگوییم یک احراز هویت به منظور دسترسی به کل زیر ساختارهای vSphere

VMware workstation

این نرم افزار بر روی سیستم عامل ویندوز نصب می شود و این قابلیت را به شما می دهد تا بتوانید سیستم عامل های مختلف و دلخواه خود را بر روی آن نصب کنید و از قابلیت های آن ها استفاده کنید.

VMWare workstation

کارشناسان پشتیبانی شبکه برای انجام کارهای حساس و مهم در یک شبکه کامپیوتری که ممکن است مشکلاتی را در آن شبکه به وجود بیاورد، از VMware Workstation برای انجام تست های خود قبل از Deploy کردن امکانات مختلف در شبکه استفاده می کنند تا باگ های سرویس مورد نظر قبل از اینکه در شبکه اصلی پیدا شود در محیط آزمایشی VMware Workstation خود را نشان دهد و کارشناس پشتیبانی شبکه برای رفع این مشکلات اقدامات لازم را انجام دهد.

در پایان…

پلتفرم VMware از طریق یکپارچه‌سازی هاست‌ روی سرور، در کاهش هزینه‌ها و مدیریت هرچه بهتر سیستم‌عامل‌ها، دیتاسنترها، خدمات ابری، ذخیره‌سازی، شبکه و نرم‌افزارهای دسکتاپ به شرکت‌های هاستینگ کمک می‌کند زیرا در یک سرور فیزیکی می‌توانیم تا ۱۶ ماشین مجازی داشته باشیم اما ماشین مجازی VMware باعث می‌شود که بیش از یک سیستم‌عامل در یک سرور اجرا شود.

این پلتفرم همه‌ی سیستم‌عامل‌های لینوکس، ویندوز و یونیکس را پشتیبانی می‌کند. در واقع ماشین‌های مجازی VMware به شما این امکان را می‌دهند که منابع سرور را به حداکثر برسانید.