مقدمه

اگر شما توسعه دهنده وب باشید یا با هاستینگ در وب آشنا باشید، به احتمال بسیار زیاد نام وب سرور آپاچی (Apache) را بسیار شنیده‌اید اما در این مقاله می‌خواهیم با جزئیات بیشتری درباره آن آشنا شویم و به پرسش‌های زیر پاسخ دهیم:

  • وب سرور آپاچی چیست ؟
  • مزایای استفاده از وب سرور آپاچی (Apache) چیست ؟

وب سرور (Web Server) چیست ؟

وب‌سرور در واقع یک نرم‌افزار نصب شده بر یک سرور مجازی یا سرور اختصاصی می‌باشد، که وظیفه آن برقراری ارتباط و ارسال و دریافت اطلاعات به شکل یک درخواست از کاربر، انتقال آن به سرور و برگرداندن پاسخ به درخواست کاربر است. چالش بزرگ وب‌سرور ها این است که باید به کاربران بسیاری در زمان واحد سرویس بدهند. وب‌سرور فایل‌های مختلف را که به زبان‌های مختلفی نظیر PHP، Python، جاوا و دیگر زبان‌ها نوشته شده‌اند، پردازش می‌کند و به یک فایل HTML تبدیل می‌کند و این فایل را در قالب پاسخ برای مرورگر یا کاربر می‌فرستد.

وب سرور آپاچی

مزایای استفاده از وب سرور آپاچی (Apache) چیست؟

از سال 1995 که وب‌سرور آپاچی منتشر شده است، 44 درصد سایت‌ها از این وب‌سرور (Web Server) استفاده می‌کنند و البته برای استفاده‌ی خود هم دلایل خوبی دارند. در ادامه به این دلایل خواهیم پرداخت:

              1. منبع‌باز (Open Source)

برای پرداختن به این ویژگی نخست بهتر است، بدانیم که منبع‌باز یا (Open Source) چیست؟ هر نرم‌افزاری که اشخاص همه بتوانند به کدهای نرم‌افزار دسترسی پیدا کنند و آن را بهینه یا کنترل کنند به آن نرم‌افزار منبع باز گفته می‌شود. همین موضوع باعث می‌شود که این وب‌سرور انعطاف بسیار زیادی داشته باشد و همین مورد دلیلی برای استفاده از این نرم‌افزار است. نیاز به گفتن نیست که این نرم‌افزار به طور رایگان برای همه کاربران قابل دسترسی است و میتوانند بر روی سرور لینوکس از آن استفاده نمایند.

              2. پیکربندی آسان

در مقایسه با سایر وب‌سرور ها مثل NGINX، آپاچی بسیار آسان پیکربندی می‌شود. آپاچی تنها 4 فایل پیکربندی اصلی دارد. این 4 فایل عبارتند از:

  • Httpd.conf: این فایل اصلی‌ترین فایل پیکربندی است که قسمت بیشتری از تنظیمات را شامل می‌شود. این فایل مشخص می‌کند که سیستم چگونه کار کند و داده‌ها کجا ذخیره شود و مواردی از این قبیل.
  • Access.conf: این فایل امنیت سیستم را پیکربندی می‌کند و مشخص می‌کند که چه کاربری به چه میزانی از داده‌ها و اطلاعات می‌تواند دسترسی داشته باشد. در نسخه 2.0 این بخش با http.conf ادغام شده است که عملکرد مشابهی را ارائه می‌دهد.
  • Srm.conf: این فایل مسئولیت رسیدگی به منابع و محل قرار گرفتن آن‌ها را بر عهده دارد.
  • Mime.type: این فایل افزونه‌ها را پیکربندی می‌کند و در جدیدترین نسخه آپاچی از TypeConfig با اثری مشابه استفاده شده است.

            3. سازگار با وردپرس (WordPress)

آپاچی زبان برنامه نویسی PHP را پیشتیبانی می‌کند، وردپرس هم با همین زبان نوشته شده است. البته شما نیاز دارید که بخش‌هایی مثل mod_php و ابزار های مدیریت پردازش که پایه آن‌ها PHP است نظیر PHP-FPM را بر روی آن نصب کنید تا عملکرد خوبی از آن دریافت کنید.

یکی دیگر از ویژگی‌های کار با وردپرس در آپاچی این است که آپاچی دارای قابلیت htaccess است. با استفاده از این قابلیت شما می‌توانید، تغییرات مفیدی را بر روی وبسایت خود ایجاد کنید. تغییراتی نظیر درست کردن لینک‌های دائمی (permalink) یا تقویت امنیت وردپرسی که استفاده می‌کنید.

              4. سازگاری با سیستم عامل‌های مختلف

آپاچی (Apache) با همه سیستم عامل‌ها چه بر پایه یونیکس باشند، مثل سولاریس و لینوکس و چه ویندوز، سازگار است. نصب آن بر روی ویندوز بسیار آسان است، به این دلیل که برای این سیستم عامل یک رابط کاربری گرافیکی کاربر پسند دارد.

جمع‌بندی

اگر تا به حال در زمینه وب فعالیت کرده باشید، احتمالا نام وب‌سرور (Web Server) را بسیار شنیده‌اید. وظیفه این نرم‌افزار این است که اسناد درخواستی کاربر را از خرید هاست بگیرد و به کاربر برگرداند و همان طور که مشخص است، نقش مهمی در وبسایت ما دارد. ما در این مقاله نرم‌افزار وب‌سرور آپاچی (Apache) را معرفی کردیم و گفتیم که نرم‌افزار آپاچی یک نرم‌افزار منبع‌باز یا (Open Source) است و برای همین موضوع هم انعطاف بالایی دارد. همین طور پیکربندی فایل‌ها به وسیله آن به راحتی انجام می‌شود.

نکته دیگر این است که با این نرم‌افزار به راحتی می‌توان با وردپرس کار کرد و همین طور با سیستم عامل‌های گوناگون سازگار است به این معنا که چه سیستم عامل شما چه یونیکسی باشد چه ویندوزی به راحتی‌توانید با آن کار کنید. البته نرم‌افزار آپاچی بر روی ویندوز کاربر پسندتر است. در همین راستا هاستیدا هم برای کاربران خود در سرویس‌های میزبانی، امکان انتخاب وب‌سرور آپاچی را در هاست دایرکت ادمین خود قرار داده ‌است.