روش گیمیفیکیشن در بازاریابی، روشی نسبتاً جدید و عالی برای درگیرکردن و جذب مشتری فعال است. این روش درست مانند یک فیلم یا کتاب جذاب عمل کرده و مخاطب را مشغول می‌کند. در واقع مخاطب در مواجهه با این روش دوست دارد مسیر را ادامه دهد و نتیجه را ببیند.

در این مقاله به مفهوم گیمیفیکیشن و کاربرد آن در بازاریابی خواهیم پرداخت. همچنین چند نمونه موفق را معرفی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

گیمیفیکیشن چیست؟

گیمیفیکیشن به معنی استفاده از عناصر طراحی بازی برای بازاریابی حوزه‌هایی به غیر از بازی و گیم است. این تکنیک‌ها برای جذب مخاطب و حل مشکلات کسب‌وکار اجرا می‌شوند.

گیمیفیکیشن از عناصری مانند جایزه، مرحله‌بندی، چالش و ارائه مدال در انواع کمپین‌های تبلیغات و بازاریابی استفاده می‌کند و نوع آن بر اساس مخاطب تعیین می‌شود. به طور مثال، مخاطب گیمیفیکیشن درون‌سازمانی، کارکنان کسب‌وکار و گیمیفیکیشن برون‌سازمانی، مشتریان و کاربران هستند.

دسته‌بندی گیمیفیکیشنگیمیفیکیشن درون‌سازمانی

  • سیستم امتیازدهی: کارکنان با انجام وظایف و رسیدن به اهداف، امتیاز کسب به دست می‌آورند.
  • جدول امتیاز: کارکنان می‌توانند با تیم‌های دیگر رقابت و در جدول امتیاز کسب کنند.
  • نمودار پیشرفت: پیشرفت از نظری بصری قابل‌مشاهده می‌شود.
  • نقش‌آفرینی: کارکنان نقش شخصیتی را به عهده می‌گیرند و تعامل می‌کنند.
  • داستان‌سرایی: وظایف و اهداف بخشی از یک داستان جذاب خواهند بود.

گیمیفیکیشن برون‌سازمانی

  • کمپین‌های وفاداری: مشتریان به کمک تعامل با برند، پاداش کسب می‌کنند.
  • مسابقات و قرعه‌کشی: مشتریان تشویق می‌شوند تا در مسابقات و قرعه‌کشی‌ها شرکت کنند تا جایزه بگیرند.
  • ادغام گیمیفیکیشن با شبکه‌های مجازی: امکان استفاده از ابزار شبکه‌های مجازی برای کسب امتیاز برای کاربران وجود خواهد داشت.
  • مارکتینگ ارجاعی: کاربران امکان معرفی برند را به مشتریان جدید برای کسب امتیاز پیدا خواهند کرد.
  • گمیفیکیشن رویداد‌ها: تکنیک‌های گیمیفیکیشن می‌توانند در رویدادها و کنفرانس‌ها نیز استفاده شوند تا مخاطبین بیشتر درگیر بحث باشند.

مزایای گیمیفیکیشن

گیمیفیکیشن می‌تواند با سرگرم‌کننده کردن وظایف، توجه افراد را جلب کرده و روند فعالیت‌ها را جذاب‌تر کند. در واقع افزودن عناصری مثل چالش، پاداش و… حس هیجان مخاطب را برمی‌انگیزد و او را درگیر می‌کند. به طور مثال این تکنیک‌ها امکان یادگیری بهتر و تعامل بیشتر را، چه برای کودکان و چه برای بزرگسالان ایجاد می‌کنند. همچنین با کمک تکنیک‌ها و عناصر بازی‌سازی مانند ایجاد مراحل و نشان‌دادن میزان پیشرفت، حس رقابتی سالم برای کاربر به وجود می‌آید.

یکی از دیگر از مزایای گیمیفیکیشن امکان جمع‌آوری داده‌های ارزشمند درباره مخاطب و عملکرد آن‌ها است. تحلیل این داده‌ها می‌تواند اطلاعات مهمی را برای روند شخصی‌سازی محصولات به صاحبان کسب‌وکار ارائه دهد.

محدودیت‌های گیمیفیکیشن

گیمیفیکیشن می‌تواند تعامل اولیه را افزایش دهد، ولی ممکن است به‌جای ایجاد علاقه واقعی، صرفاً به تعاملی سطحی و گذرا منتهی شود. اگر عناصر بازی از عناصر اصلی برند و محتوای مفید آن پیشی بگیرد، کاربران ممکن است پس از گرفتن پاداش، دیگر علاقه‌ای به محتوا نداشته باشند. همچنین باید به این توجه کنید که رقابت ممکن است برعکس اکثر افراد، برای برخی مخاطبین دلسردکننده باشد.

به‌طورکلی باید دقت داشته باشید که طراحی گیمیفیکیشن باید با محتوا و هدف اصلی برند هم‌سو بوده و از آن برجسته‌تر نشود.

افزایش فروش به کمک گیمیفیکیشن

بازاریابی گیمیفیکیشن می‌تواند از راه‌های مختلفی به کسب‌وکار شما کمک کند. این راه‌ها شامل موارد زیر می‌شوند:

  • افزایش تعامل
  • بهبود و به‌یادماندنی کردن تجربه کاربر
  • ایجاد انگیزه برای مخاطب
  • وفاداری مشتری
  • جمع‌آوری داده‌های ارزشمند

انواع بازاریابی گیمیفیکیشن

روش‌های گیمیفیکیشن

بازی‌های آنلاین

یکی از ویژگی‌های خوب بازی‌های آنلاین، سادگی آن‌ها هستند. این بازی‌ها باید برای کاربران ساده باشند، مثلاً  گردونه شانس و قرعه‌کشی می‌توانند نمونه خوبی از این نوع بازی‌ها باشند.

پروژه‌های وفاداری

بازی‌های می‌توانند به‌عنوان ابزاری برای دادن پاداش به مشتریان وفادار استفاده شوند. به‌عنوان‌مثال، می‌توانید سیستمی طراحی کنید که با قوانینی خاص کار کند. مثلاً هرچه بیشتر بخرید، امتیاز بیشتری می‌گیریدو این امتیازها در نهایت باید به پاداش تبدیل می‌شوند.

همچنین نمودار پیشرفت و رسیدن به سطح‌های مختلف نیز در این روش جای می‌گیرد.

جوایز آنلاین

جوایز آنلاین برای مشتریان راهی است تا نتیجه خرید به‌صورت بصری برای آن‌ها قابل‌مشاهده باشد. دسترسی به محتوای خاص یا امکانات بیشتر می‌تواند از این دسته جوایز باشد که بر اساس امتیازهای از قبل به‌ دست ‌آمده یا به‌وسیله پرداخت مستقیم به کاربر ارائه می‌شود.

آزمون‌های آنلاین

آزمون‌های آنلاین راهی عالی برای تعامل با مشتریان است. آن‌ها به شما کمک می‌کنند تا مشتریان را بهتر بشناسید و بتوانید بهتر نیازهای آن‌ها را برآورده کنید.

این آزمون‌ها باید ساده، کوتاه و از نظر بصری و محتوایی جذاب باشند تا نتیجه دلخواه را بدهند.

گیمیفیکیشن در شبکه‌های مجازی

شبکه‌های اجتماعی مجازی محیطی مناسب برای تعامل مستقیم با مخاطب‌ها هستند. در این فضاها می‌توانید انواع بازی‌ها، مسابقات و چالش‌ها را راه‌اندازی کنید.

گیمیفیکیشن موفق

نمونه‌هایی از گیمیفیکیشن‌های موفق

Duolingo

Duolingo احتمالاً موفق‌ترین نمونه گیمیفیکیشنی است که می‌توانیم مثال بزنیم. این اپلیکیشن، برنامه‌ای برای یادگیری زبان‌های مختلف است و برای دسترسی به بخش‌هایی خاص مانند برنامه شخصی‌سازی شده و بر اساس مهارت موردنیاز، هزینه دریافت می‌کند.

Nike

یک مثال جالب از گیمیفیکیشن، یک سیستم معیار برای تناسب‌اندام به نام NikeFuel است. ایده کلی این برنامه این است که در مقیاس جهانی، افراد برای فعالیت و ورزش، امتیاز بگیرند.

Foursquare City Guide

اپلیکیشن Foursquare City Guide یک برنامه مبتنی بر مکان است که از عناصر گیمیفیکیشن مانند چالش‌ها و  ارائه مدال و عناوینی مانند شهردار، برای تشویق کاربران به گشتن در شهر خودشان استفاده می‌کند.

eBay

eBay با ایجاد فضایی شبیه به حراجی‌های رایج، احساسات مخاطب را برانگیخته می‌کند.

McDonald’s 

در McDonald’s مشتریان با هر خرید، تکه‌هایی از بازی مونوپولی را دریافت می‌کنند و با کامل‌کردن آن، می‌توانند جوایز بزرگ‌تری برنده شوند.

Starbucks  

اپلیکیشن Starbucks Rewards  از روش گیمیفیکیشن وفاداری استفاده می‌کند. مشتریان با خرید خود ستاره دریافت کرده و با جمع‌آوری تعداد مشخصی از آن‌ها، امکاناتی مانند تخفیف یا نوشیدنی رایگان دریافت می‌کنند.

سخن پایانی

در نهایت باید گفت که استفاده هوشمندانه و درست از روش گیمیفیکیشن می‌تواند ابزاری قدرتمند برای بازاریابی و جذب مشتری باشد. بااین‌حال مهم است که حتماً در استفاده از این روش، تعادل داشته باشید و آن را مهم‌تر از هدف اصلی کسب‌وکارتان جلوه ندهید.