چند سال پیش متاورس ( Metaverse) صرفا اصطلاحی بود که برای توصیف دنیایهای مجازی فیلمها یا رمانهای علمی تخیلی (مانند فیلم «بازیکن شماره یک آماده – Ready Player One» یا رمان «سقوط برفی – Snow Crash») به کار میرفت. اما امروزه که محبوبیت پروژههای غیر متمرکز افزایش پیدا کرده و برندهای بزرگی مانند متا (Meta)، مایکروسافت و گوگل در حال ساخت دنیاهای مجازی خودشان هستند، مفهوم متاورس تکامل پیدا کرده و در آینده ممکن است به یکی از بزرگترین ترندهای فناوری دهه جاری تبدیل شود.
در حال حاضر متاورس توجه بازاریابان و مصرف کنندگان را به خود جلب کرده است. با این حال، بسیاری از برندها هنوز در حال کالیبره کردن استراتژیها و رویکردهای خود برای این اکوسیستم مجازی نوظهور هستند.
در حالی که برخی از شرکتها با کنجکاوی تکامل متاورس را از دور مشاهده میکنند، تحقیقات اخیر نشان میدهد که مصرفکنندگان آماده تعامل با برندها در محیطهای مجازی جدید هستند.
پیج اونیل، مدیر ارشد بازاریابی Sitecore، میگوید: «لحظهای فرا رسیده است که بازاریابان شروع به برنامهریزی و ایجاد تجربیاتی شبیه به متاورس کنند». در واقع درک اینکه چه کسی را هدف قرار دهید و مشتریان شما چگونه می خواهند با شما در این محیط ها تعامل داشته باشند برای موفقیت بسیار مهم است.
چگونه بازاریابان و مصرف کنندگان متاورس را درک می کنند
اگرچه این فناوری هنوز در حال تکامل است، برندهای بزرگ (و البته باهوش) از همین حالا برای شروع کاوش در محیط های مجازی به عنوان راه دیگری برای دستیابی به مشتریان استفاده میکنند. طبق گزارش Sitecore و طی یک نظر سنجی، از هر سه بازاریاب یک نفر میگوید که متاورس در حال حاضر بخشی از برنامههای بازاریابی فعلی آنها است و 55 درصد برنامههایی برای استفاده از آن در آینده دارند را شامل میشود. بازاریابانی که مایل به آزمایش در دنیای متاورس هستند، این محیط های مجازی را به عنوان راهی برای رسیدگی به آگاهی از برند (68٪)، تعامل با مشتری (59٪) و ایجاد محصول یا دسته بندی جدید (55٪) تصور می کنند.
همچنین 57 % بازاریابان از متاورس به عنوان یک آیتم جدید برای وسوسه خریداران و 55 درصد به عنوان راهی برای آزمایش محصولات استفاده میکنند یا قصد دارند از آن استفاده کنند. نیمی از برندها از متاورس به عنوان یک عملکرد گیمیفیکیشن برای جذب خریداران استفاده می کنند یا قصد دارند از آن استفاده کنند، در حالی که 40 درصد از آنها متاورس را یک ابزار تجربه مشتری (customer experience) میدانند.
مصرف کنندگان به نوبه خود می خواهند از متاورس برای گسترش تجربیات زندگی مانند “تجربه کردن چیزهایی که معمولاً تجربه نمی کنند” (57٪)، “فرار از واقعیت” (51٪) و “ملاقات با دوستان جدید” (79٪) استفاده کنند.
این نظرسنجی همچنین نشان میدهد 91% سازمانها اهداف و استراتژیهای مبنی بر متاورس را با تمرکز بر مشتریان Gen Z (55٪) و Gen X (52٪) قرار دادهاند.
او گفت: “بررسی ما نشان میدهد که نسل Z برای دسترسی به محتوای انحصاری و اطمینان از وجود نمایندگیهای متنوع در این محیطها ارزش قائل هستند. توجه به اولویتهای این نسل برای اطمینان از اینکه این گروههای مصرفکننده با تجربیاتی که میخواهند هدف قرار میگیرند، کلید موفقیت این گونه استراتژیهای بازاریابی خواهد بود. ”
با نگاهی به آینده، 67% از بازاریابان بر این باورند که متاورس به یک پلتفرم غالب برای تعامل با مصرف کنندگان تبدیل خواهد شد و 79 %از مصرف کنندگان معتقدند که در آینده زمان بیشتری را در مقایسه با پلتفرم های رسانه های اجتماعی محبوب مانند فیس بوک و اینستاگرام در متاورس صرف خواهند کرد.
اونیل در این باره هم اظهار نظر جالبی داشت: “برای ملاقات با مشتریان در لحظه، برندها باید این تغییر در رفتار را بپذیرند و مصرف کنندگان را با محتوای مناسب در پلتفرمی که ترجیح می دهند وقت خود را در آن صرف کنند، هدف قرار دهند.”
به طور مثال نسل Z و X همین الان میتوانند بازی های متاورسی از جمله Axie، Thetan arena، Crypto kitties، را انجام دهند و درآمد دلاری داشته باشند. بازاریابان میتوانند به بازیهای متاورسی برای استراتژیهای مارکتنیگ خود اهمیت ویژهای دهند.
برندها باید از جایگاه مصرف کننده به متاورس نزدیک شوند
واقعیتهای مجازی و افزوده به برندها اجازه میدهد تجربیاتی ایجاد کنند که همه چیز را از خرید گرفته تا پشتیبانی مشتری و مشارکت کارکنان را شامل میشود. تقریباً سه چهارم سازمانها انواع تجربیاتی را که قرار است در متاورس ایجاد کنند را به طور کامل برنامهریزی کردهاند.
سنجش موفقیت برند در متاورس
در حال حاضر، مهمترین روشهایی که بازاریابان برای اندازهگیری نرخ بازگشت سرمایه (ROI) متاورس خود انجام میدهند، جذب مشتریان جدید (۵۴ درصد)، جذب لید (۵۱ درصد) و ایجاد درآمد از فروش مستقیم (۵۰ درصد) است.
به گفته اونیل، یکی از مؤثرترین راهها برای اندازهگیری موفقیت در متاورس، نشان دادن چگونگی حل یک مشکل تجاری خاص است.
اونیل توضیح داد: « اگر خرده فروشان بتوانند به مصرف کنندگان این امکان را بدهند که قبل از خرید، کالایی که می خواهند بخرند را به طور کامل ببینند و تجربه کنند، آن هم بدون اینکه پا به فروشگاه بگذارند، چه؟ قطعا این اتفاق یک معامله دو سر برد برای خرده فروشان و مصرف کنندگان به خواهد بود، زیرا به مصرف کنندگان کمک می کند هوشمندانه تر انتخاب کنند و در عین حال نرخ بازگشت برند را کاهش خواهد داد.
با ورود به سال 2023، از هر 10 کسبوکار (69%)، 7 شرکت برنامههای فعلی یا آتی برای ایجاد تجربیات متاورس در سال 2023 دارند و 48 درصد از کسانی تا کنون روی متاورس متمرکز نبودهاند و قصد سرمایهگذاری در سال 2023 را دارند، 10 تا 25 درصد از بودجه بازاریابی خود را به متاورس اختصاص خواهند داد.
طی 5 سال آینده، 42 درصد از همه بازاریابان – از جمله آن دسته از افرادی که هنوز با متاورس کار نمیکنند – 10 تا 25 درصد از بودجه خود را بر روی تجربیات متاورس سرمایه گذاری خواهند کرد. پاسخ دهندگان به این پرسشنامه همچنین انتظار دارند که هزینه های متاورس از کانال های تبلیغاتی مانند رسانههای اجتماعی، دیجیتال و موبایل پیشی بگیرد.
اونیل گفت: “در مجموع، یافته های این مطالعه نشان میدهد که متاورس در حال حاضر جذابیت بسیار زیادی در بین مصرف کنندگان و بازاریابان دارد.” و همین گواهی بر پتانسیل عظیم این فناوری نوظهور است. فضاهای مجازی فرصتهای جدید و جذابی را برای ارتباط با مشتریان ارائه میدهند و برندهایی که به اندازه کافی جسور هستند تا این مرز جدید را کشف و آزمایش کنند، در آینده از مزایای آن بهرهمند خواهند شد.»
سخن پایانی
نیل استفنسون (Neal Stephenson) برای اولین بار در سال ۱۹۹۱ در کتاب علمی تخیلی Snow Crash کلمه متاورس را به کار برد. بعدها حضور افراد در بازیهای مبتنی بر آواتار و اخیرا حضور برندهایی مثل نایکی، پوما و فیسبوک در دنیای جدید متاورس اهمیت این فضا را بیشتر کرده است. تا آنجایی که حتی فیسبوک نام کمپانی خود را به “Meta” تغییر میدهد.
آینده ای که شرکت های بزرگ جهانی مانند متا (فیسبوک سابق) و دیگر پلتفرم های بزرگ جهانی در دنیای مجازی در حال ساخت آن هستند را می توانیم به صورت خلاصه در متاورس خلاصه کنیم. یک دنیای ایده آل دیجیتالی که می تواند زندگی ها را به روش های مختلف متحول کند، برای درک بهتر و ساده این تغییر بزرگ می توانیم به زندگی قبل و بعد از پیدایش اینترنت اشاره کنیم، متاورس نیز آمده است تا تغییرات بزرگی را در سبک زندگی و روزمرگی انسان ها ایجاد کند.
منبع:
How brands are using the metaverse to solve business challenges