شاید تا امروز نمیدانستید ولی همه ما از روتر استفاده میکنیم بی آنکه چیز زیادی در موردش شنیده باشیم. روتر دستگاهی است که بستههای دادهای دستگاههای موجود در شبکه را به مقصد مناسب رسانده و با این کار آنها را به اینترنت متصل میکند. این دادهها میتوانند بین چند دستگاه در شبکه باشند یا از دستگاهی به سمت اینترنت فرستاده شوند.
شرکتهای مختلفی تجهیزات شبکه، از جمله Router را تولید میکنند. در این میان، روتر Cisco و MikroTik نسبت به بقیه شناختهشدهتر هستند و بیشتر استفاده میشوند.
در ادامه این مقاله ابتدا به این پرسش پاسخ میدهیم که اصلا روتر چیست؟ و سپس به اهمیت و وظیفه روترها پرداخته و آنها را از زوایای مختلف بررسی میکنیم.
Router چیست؟
در سادهترین و ملموسترین تعریف، Router دستگاهی است که عمل مسیریابی را بین شبکهها انجام میدهد و دروازهای برای اتصال 2 شبکه جداگانه است. در حقیقت، روتر آدرس IP مقصد یک بسته داده را بررسی میکند، سپس بهترین راه را برای انتقال بستهها در نظر میگیرد.
برای مثال، میدانیم که اینترنت یک شبکه گسترده و جهانی است، کامپیوترها و موبایلهای ما در خانه یا محل کار هم در یک شبکه کوچک قرار دارند، حال برای اتصال ما از شبکه کوچک خودمان به شبکه بزرگ اینترنت نیازمند دستگاهی به نام روتر، که عمل مسیر یابی و اتصال به اینترنت را برای ما فراهم میکند هستیم، در عمل مودمهای اینترنتی ما درکنار قابلیتهای دیگر، کار یک روتر را برای ما انجام میدهند.
وقتی ما با دستگاه موبایل خود به مودم متصل میشویم، در حقیقت به شبکه محلی وصل میشویم که آن مودم یا روتر ایجاد کرده است، و از طریق همان روتر مسیر یابی و به اینترنت متصل میشویم.
انواع روتر (Router)
روترها به دو دسته تقسیم میشوند:
- روتر با سیم
- روتر بیسیم
فرق اصلی بین این دو دستگاه که هر دوی آنها کار مشابهی را انجام میدهند نوع ارتباط آنها است. روتر سیمی برای ارتباط با دیگر دستگاه ها از پورت Lan استفاده میکند و برای برقراری ارتباط حتما نیازمند ارتباط فیزیکی و کابل کشی است.
اما در مدلهای بیسیم ما نیازی به کابل کشی نداریم، فقط دستگاههایی که میخواهند به روتر مربوطه وصل شوند باید قابلیت این مدل ارتباط یعنی ارتباط بی سیم را داشته باشند.
مزایای روتر
Router به عنوان یکی از ابزارهای شبکهسازی مزایایی دارد که دانستن آنها خالی از لطف نیست. به عنوان مثال، LAN ها بهصورت broadcast کار میکنند. در این حالت یک بسته برای تمام افراد حاضر در شبکه ارسال میشود و تمام افراد میتوانند آن را دریافت کنند اما روتر عملکردی متفاوت دارد. در این حالت هم اطلاعاتی که در بستر شبکه منتقل میشود، در دسترس تمام بخشها قرار دارد. با این تفاوت که، تنها بخش خاصی که مقصد نهایی بسته است میتواند اطلاعات را دریافت کرده و آن را بخواند. در ضمن روتر، عملکرد شبکههای خصوصی را افزایش میدهد.
تفاوت روتر و مودم چیست؟
از آنجایی که مودمهای مدرن اغلب مجهز به روتر داخلی هستند، تفاوت بین روتر و مودم اغلب مبهم است. اما کسانی که روزهای ابتدایی اینترنت را به خاطر میآورند میدانند که این مودم و روتر وظیفه متمایزی دارند.
برای اتصال به اینترنت از طریق ISP (Internet Service Provider) یا همان شرکت خدمات سرویس های اینترنتی، به مودم خود نیاز دارید، در حالی که برای اتصال چندین دستگاه در یک شبکه که مودم شما را هم شامل میشود، به روتر نیاز دارید.
روتر به مودم شما و چندین دستگاه امکان انتقال دادهها از یک مکان به مکان دیگر را میدهد. مودم یک راه ارتباطی است که ارسال و دریافت داده از اینترنت را انجام میدهد.
راهنمای خرید روتر
برای خرید تجهیزات شبکه باید دقت زیادی به خرج بدهید. چون این تجهیزات مسئولیت انتقال دادهها را بر عهده دارند. اگر روتر بهخوبی کار نکند، بستههای ارسالی ممکن است هرگز به مقصد نرسند یا در مسیرهای اشتباه قرار بگیرند. با توجه به اهمیت انتخاب روتر مناسب، فراموش نکنید که قبل از خرید، سرعت، پوشش، تعداد دستگاههای قابل اتصال و گارانتی را بررسی کنید. در ادامه 2 روتر پرطرفدار کمپانی میکروتیک را به شما معرفی میکنیم.
روتر میکروتیک مدل CCR1072-1G-8S+
- روتر بسیار قدرتمند با قدرت پردازش بالا
- مناسب به عنوان هسته مرکز شبکه فیبر در شرکت ها و مجموعه های بزرگ
- امکان نصب روی رک با فضای یک یونیت
- سیستم عامل محبوب میکروتیک Router OS با سطح دسترسی لایسنس Level 6
- دارای یک پورت شبکه ۱۰/۱۰۰/۱۰۰۰
- دارای ۸ اسلات ماژول فیبر نوری SFP+ (برای مشاهده جدول سازگاری ماژول ها میتوانید به تب دانلود و آموزش مراجعه کنید)
- صفحه نمایش تاچ و رنگی روی روتر CCR1072 برای تنظیمات اولیه و نمایش وضعیت دستگاه
- قدرت گرفته از یک CPU با ۷۲ هسته ۱GHz و رم ۱۶GB
- امکان پردازش و انتقال ۱۲۰ میلیون پکت دیتا در ثانیه
- دارای ۲ منبع تغذیه مستقل برای زمانی که یکی از آنها از کار بیفتد
- دارای یک درگاه microSD و دو درگاه M2 برای حافظه اضافی
روتر میکروتیک مدل CCR1036 12G-4S-EM
این روتر با به همراه داشتن یک CPU سی و شش هستهای که هر هسته دارای توان فرکانسی 1.2GHz است، تبدیل به یکی از غولهای بازار شبکه شده است.اگر نیاز به پردازش میلیونها مسیر آدرس دهی در هر ثانیه دارید، بدون فوت وقت و کوچکترین تردید، این روتر یک انتخاب ایده ال برای کسب و کار شما میباشد.
تنها مزیت این روتر نسبت به نسخه CCR1036-12G-4S رم قویترش میباشد که به مقدار 4 گیگ بیشتر است.این روتر دارای 4 پورت SFP و 12 پورت گیگابایت و یک پورت USB است. همینطور این روتر از یک RAM بسیار قوی بهره مند شده است که کار را برای پردازش راحت تر کرده است.افزون بر این، در آنبورد این دستگاه یک اسلات M.2 قرار گرفته شده که موجب افزایش سرعت رابط کاربری و کاهش بار منبع تغذیه شده است.
این روتر اکسس پوینت از یک پردازنده چهار هسته ای با مدل AL21400 استفاده شده که دارای فرکانس پردازشی 1.4GHz با معماری یکپارچه ARM 32bit میباشد.سیستم عامل این روتر از نوع RouterOS میباشد که آخرین لایسنس از سری L 6 license برخوردار میباشد.
حرف آخر
جالب است بدانید که در زیر ساخت شرکت هاستیدا از تجهیزات Cisco استفاده شده است. اکنون می دانید که روتر چه نقشی در ارسال اطلاعات در شبکه دارد و تفاوت مودم و روتر در چیست. با داشتن این اطلاعات، بهتر میتوانید برای راهاندازی یک شبکه اینترنت خانگی یا شبکه گسترده تصمیم بگیرید.
اگر هنوز هم در این رابطه سوالی دارید، در قسمت نظرات همین پست آن را مطرح کنید تا در اسرع وقت پاسخگوی شما باشیم.