هر چیزی که به صورت مخرب، اسپم و غیرطبیعی باشد، گوگل به شدت با آن مبارزه کرده و شما را پنالتی میکند پس برای رهایی از بکلینکهای مخرب و اسپم باید آنها را disavow کنید. اگر این عبارت برای شما نا آشنا است یا میخواهید به طور کامل کار با این ابزار مرموز، جالب و کاربردی گوگل را بیاموزید تا انتهای این نوشتار همراه ما باشید.
پیدایش ابزار Disavow Link
سال 2012 در حالی که بسیاری از مردم دنیا منتظر آخرالزمان بودند، گوگل ” الگوریتم پنگوئن ” را وارد بازار کرد. در واقع این الگوریتم برای مبارزه با وبسایتهای اسپم ارائه شد تا بتواند نتایج جستجو را بهبود بخشد و آپدیتی جنجالی از الگوریتم “پاندا” به حساب میآمد.
یکی از مشکلاتی که در آن سالها گریبانگیر وب سایتها شده بود، بک لینکهای اسپم و سئوی منفی بود. رقبا از این ویژگی برای کاهش رتبه سایتهای معتبر استفاده میکردند و رفته رفته بسیاری از برندهای بزرگ از پروژه سئو منفی آسیب دیدند. موتور جستجوی Bing، این مشکل وبمسترها را به سرعت درک کرد و برای رفع آن ابزار Bing Disavow Link را ارائه کرد. گوگل هم بالاخره در اواخر سال 2012 ابزار بسیار کاربردی Google Disavow Links را ارائه کرد.
ابزار Google Disavow Link چیست؟
بهترین تعریف هر ابزاری را باید از زبان سازنده آن شنید. گوگل در صفحه ابزار Disavow Backlinks میگوید هرگاه لینکهای ناخواسته و غیرطبیعی به سمت سایت شما هدایت شود، میتوانید آنها را با استفاده از ابزار ما حذف کنید. اما قسمت جالب ماجرا این است که به گفته گوگل این ابزار یک قابلیت پیشرفته است و باید با دقت کامل از آن استفاده کنید. در صورت استفاده نادرست، این ویژگی میتواند روی عملکرد شما در صفحه نتایج جستجوی گوگل تاثیر منفی بگذارد.
پس برای استفاده از این ابزار از یک متخصص سئو مشورت بگیرید یا با دقت این نوشتار را مطالعه کنید زیرا یک خطای کوچک ممکن است عواقب سنگینی به دنبال داشته باشد.
چه زمانی باید از Disavow استفاده کنیم؟
طبیعتا دریافت بکلینک خیلی خوب است، ولی به شرط اینکه ارزشمند باشند و لینکسازی بهصورت طبیعی انجام شده باشد. اما شاید تشخیص اینکه چه زمانی لازم است از Disavow استفاده کنید برای شما سخت باشد. نکته مهم در تشخیص زمان استفاده از این ابزار “اعتبار سنجی” است. یعنی باید ببینید کدام بک لینکها بیشتر برای سایت شما مضر هستند. پیشنهاد میکنیم پیش از هر کاری روش دستی را امتحان کنید یعنی با صاحب سایتی که لینکها از آنجا به سمت سایت شما میآیند صحبت کنید تا به صورت دستی این لینکها حذف شود. در صورتی که این مذاکره راه به جایی نبرد، زمان استفاده از ابزار Disavow فرا میرسد. به طور کلی اگر علائم زیر را مشاهده کردید، به استفاده از این ابزار فکر کنید:
1- زمانی که ترافیک ورودی و رتبههای شما کاهش ناگهانی و شدیدی داشته باشد.
2- زمانی که سایت شما با بکلینکهای منفی سئو اسپم میشود.
3- زمانی که میدانید تیم سئو یا شرکتی که روی سئو سایت شما کار میکند، لینکهای اسپم روی سایتهای شما ایجاد کرده است.
بیشتر بخوانید: بررسی فنی تاثیر هاست در سئو سایت
چگونه از سرچ کنسول برای DISAVOW کردن بک لینک های اسپم استفاده کنیم؟
اولین قدم این کار در واقع سختترین مرحله آن است. شما باید لیستی از لینکهای مخرب و بیکیفیتی که به سمت سایت شما میآیند را شناسایی کنید. می توان از کنسول جستجوی گوگل برای دانلود لیستی از بک لینکها استفاده کرد. البته سایتهای دیگری مثل SEMRUSH و Ahrefs نیز این امکان را فراهم میکنند. بنابراین یک فایل notepad باز کرده و در نظر داشته باشید که این لینکها باید شامل موارد زیر باشد:
- لینکهای انبوهی که از سایتهای غیرمرتبط و دارای محتوای بیارزش به سمت شما میآیند.
- بکلینکهای به صورت انبوه و پولی خریداری شدهاند.
- قرار گرفتن لینک سایت شما در سایتهای اسپمر
- تبادل زیاد غیرطبیعی لینک با دیگران
- ایجاد PBN و دریافت انبوه لینک
یک راه ساده برای شناسایی بکلینکهای اسپم این است که به سرچ کنسول بروید و از طریق مسیرهای زیر لینکهای مخرب را شناسایی کنید:
Search Traffic> Links to Your site > Who links the most > Download more sample links > download latest links
حالا باید فایل متنی را به صورت disavow.txt برای گوگل بفرستید. لزوما نام فایل نیازی نیست disavow باشد، ولی پسوند آن باید txt باشد. برای تهیه این فایل باید استانداردهای گوگل را رعایت کنید.
- هر سطر باید شامل یک URL باشد و هر لینک در یک خط باشد.
- گر نیاز به توضیحات داشتید باید از هشتگ استفاده کنید.
- اگر شما می خواهید که گوگل همه لینک های سایت شما در همه دامنه ها نادیده بگیرد، خط domain:example.com را هم اضافه کنید.
Two pages to disavow#
http://spam.example.com/stuff/comments.html
http://spam.example.com/stuff/paid-links.html
One domain to disavow#
domain: shadyseo.com
نکته بسیار مهم: در نهایت فایل مورد نظر باید با پسوند txt و با یونیکد UTF-8 ذخیره شود.
بعد از آماده کردن فایل، باید به لینک Disavow links to your site مراجعه کنید و از لیست کشوئی (مانند تصویر زیر) آدرس سایتی را که میخواهید لینکهای آن را در گوگل بیاثر کنید را انتخاب و بر روی Disavow links کلیک کنید.
حالا روی دکمه Disavow Links کلیک کنید تا یک پنجره مطابق شکل زیر برای شما نمایش داده شود.
ممکن است پس از ورود به Disavow links و انتخاب دامنه با متن “Domain properties are not supported at this time” روبرو شوید. ابزار Disavow links فقط برای دامنههایی که به روش URL prefix به کنسول گوگل اضافه شده باشند، قابل استفاده است. لذا جهت استفاده از Disavow links ابتدا باید دامنه را به صورت URL prefix به کنسول گوگل اضافه کرد. برای این امر، وارد کنسول گوگل شده و در زمان افزودن دامنه گزینه URL prefix را انتخاب کرده و آدرس کامل دامنه خود را وارد نمایید:
با کلیک بر روی Choose File فایل notepad با فرمت txt را که حاوی لیستی از بک لینک های مخرب است را آپلود کنید.
اثر بخشی DISAVOW TOOLS چقدر طول میکشد؟
زمان اثربخشی این ابزار یک فرمول ثابت ندارد و ممکن است از 48 ساعت تا یک هفته و حتی تا 3 ماه طول بکشد. اما خوشبختانه میتوانید هر زمان که مایل به آپدیت یا ایجاد تغییر در فایل خود بودید، با مراجعه به فایل قبلی و ایجاد اصلاحات، فایل جدید را جایگزین کنید. در نهایت هم پس از آپلود فایل بر روی دکمه Submit برای ارسال به گوگل جهت بازبینی و ترتیب اثر کلیک کنید.
بیشتر بخوانید:
https://hostida.com/blog/seo-2023/
چند نکته جالب در مورد Google Disavow Tools
چند نکته قابل تامل راجع به این ابزار:
- خیلی از کاربران اصلا وجود این ابزار اطلاعی ندارند.
- بعضی از کاربران نمیدانند این ابزار دقیقا کجا قرار دارد یا در کدام قسمت سرچ کنسول است.
- بعضی از کاربران با وجود این که کاربرد این ابزار را میدانند جرات استفاده از آن را ندارند.
کلام آخر
احتمالا اغلب متخصصین به شما هشدار میدهند که اگر دانش کافی ندارید، از این ابزار استفاده نکنید. این جمله بسیار درست است زیرا استفاده از این ابزار می تواند آسیبهای جدی به سایت شما بزند.
فرض کنید شما یک رپورتاژ گرانقیمت را به اشتباه دیساوو کنید، در این صورت تمام هزینهای که بابت آن کردهاید از بین خواهد رفت و دیگر اثر مثبتی روی سایت شما نمیگذارد.
بنابراین همانطور که پیشتر هم اشاره کردیم، سختترین قسمت این کار، تهیه لیست لینکهای مخرب است که باید با دانش و دقت بسیار زیادی تهیه شود. هر سوالی راجع به این ابزار دارید، میتوانید از طریق نظرات همین مقاله با ما در میان گذارید تا پاسخگوی شما باشیم.