امروزه استفاده از رایانش ابری برای بسیاری از کسبوکارها، کارایی و عملکرد بهتری نسبت به شیوههای سنتی مدیریت دادهها دارد. وقتی شما قصد دارید که یک کسب و کار را وارد دنیای ابری کنید؛ خیلی مهم است که با سرویسهای مختلف ابری آشنا باشید و مزایا و معایب آنها را بدانید.
ما قبلاً در مقالۀ رایانش ابری چیست | کاربردهای Cloud Computing، راجع به این تکنولوژی جدید صحبت کردیم. حالا، در مقاله امروز میخواهیم بهصورت کامل با آن آشنا شویم.
انواع سرویسهای رایانش ابری
پیش از هر چیز یادآوری این نکته ضرورت دارد که منظور از “ابر” فضایی غیر فیزیکی برای دخیرهسازی دادهها است. 3 مدل از سرویسهای ابری برای مقایسه با هم وجود دارند:
- نرم افزار به عنوان سرویس یا SaaS: Software as a Service
- پلتفرم به عنوان سرویس یا PaaS: Platform as a Service
- زیرساخت به عنوان سرویس یا IaaS: Infrastructure as a Service
در ادامه به معرفی هر یک از این سرویسها میپردازیم و با مزایا و معایب هر کدام از آنها آشنا میشویم تا بتوانید بهترین گزینه را برای سازمان یا شرکت خودتان انتخاب کنید.
خلاصهای از تفاوتهای IaaS، PaaS و SaaS
خدمات IaaS (زیرساخت به عنوان سرویس): محصولات IaaS به سازمانها اجازه میدهند تا بدون نیاز به خرید سخت افزار، سرور، شبکه، سیستم عامل و تجهیزات ذخیره سازی، دادهها را ذخیره و در فضای ابری مدیریت کنند. دادهها در سرورهای ارائه دهندگان خدمات IaaS ذخیره میشوند و مدیران کسب وکار میتوانند از داشبورد یا API برای دسترسی و مدیریت منابع خود استفاده کنند.
خدمات PaaS (پلتفرم بهعنوان سرویس): این محصولات به شما کمک میکنند تا از هزینه و پیچیدگی خرید و مدیریت مجوزهای نرمافزار، ابزارهای توسعه و سایر منابع جلوگیری کنید همچنین به کسبوکارها و توسعهدهندگان این امکان را میدهند تا برنامههای مربوط به کاربر را میزبانی کنند، بسازند و مورد استفاده قرار دهند.
خدمات SaaS (نرمافزار بهعنوان سرویس): این خدمات رایجترین سرویس ابری هستند و ابزارها و برنامههای مبتنی بر ابر را برای استفاده روزمره به کاربران ارائه میدهند. با استفاده از SaaS میتوانید با حداقل هزینه و با سرعتی بالا یک برنامه را راه اندازی و اجرا کنید. نمونههایی از این خدمات عبارتند از: ایمیل، تقویم، ابزارهای Office و…
همان طور که در عکس بالا مشاهده میکنید، محصولات نامآشنایی که بسیاری از آنها را به صورت روزمره استفاده میکنیم از سرویسهای ابری برای ارائه خدمات خود استفاده میکنند.
IaaS (Infrastructure as a Service)
اولین و مهمترین لایه در خدمات رایانش ابری، IaaS است و قبل از لایههای SaaS و PaaS قرار گرفته. این خدمات امروزه یکی از بهترین راهکارها برای حل مشکلات شرکتهای بزرگِ نیازمند نگهداری از اطلاعات و تحلیل داده هستند. به آنها اجازه میدهد به جای خرید یا اجاره یک سرور فیزیکی، به اندازه نیاز، فضای ابری در اختیار گرفته و از آن استفاده کنند.
به عنوان مثال فرض کنید شما صاحب یک وبسایت فروش محصولات IT هستید. زمانی که تعداد محصولات ارائه شده توسط شما و به مرور تعداد مشتریانتان افزایش پیدا کند، نیاز دارید تا بر روی سرورهای خود اطلاعات زیادی را ذخیره کنید. افزایش اطلاعات به مرور منجر به افت سرعت وبسایت و نارضایتی مشتریان خواهد شد که راهحل آن خرید سرور مجازی یا سرور اختصاصی یا استفاده از خدمات IaaS است. با سرویس IaaS میتوانید به اندازه نیاز فعلیتان از خدمات رایانش ابری استفاده کرده و اطلاعات را روی آن نگهداری کنید و در صورت افزایش حجم اطلاعات، میتوانید فضای ذخیرهسازی را به اندازه نیاز افزایش دهید.
مزایای IaaS
مزایای این خدمات عبارتند از:
- به شرکتها و مدیران بالاترین سطح کنترل و قدرت را بر نرمافزار و سختافزار ارائه میدهد.
- کسبوکارها میتوانند فقط برای منابعی که استفاده میکنند پول پرداخت کنند.
- کنترل کامل سازمانها بر زیرساختهای خود
- نیازی به خرید سرور فیزیکی یا نگهداری آن نیست.
معایب IaaS
- شما مسئول ایمن بودن فناوری هستید.
- شما باید مطمئن شوید که برنامههای شما به درستی کار میکنند.
- شما مسئول دادهها هستید و باید از دادههای خود به صورت دورهای فایلهای پشتیبان تهیه کنید.
- با این که ابزارهای IaaS کاربردیترین نوع هستند اما شرکتهای IaaS فقط سرورها و API آن را ارائه میدهند و بقیه موارد باید توسط خود شما پیکربندی شوند.
مثالهای IaaS
- DigitalOcean
- Linode
- Rackspace
- Amazon Web Services (AWS)
- Cisco Metapod
- Google Compute Engine (GCE)
PaaS (Platform as a Service)
PaaS لایه دوم سرویس پلتفرم ابری است و یک چارچوب (framework) برای توسعه دهندگان فراهم میکند که از آن میتوانند برای ایجاد برنامههای سفارشی خود استفاده کنند و آنها را از خرید یا اجاره مستقیم سیستمهای زیرساختی و سختافزاری مثل زیرساخت شبکه، سرور، سیستم عامل مورد نیاز و… بینیاز میکند.
در این مدل تمامی امور توسط یک شرکت به عنوان واسط، مدیریت می شود تا توسعهدهندگان بتوانند تنها بر روی توسعه و مدیریت برنامه خود تمرکز کنند.
مزایای PaaS
با توجه به توضیحات بالا، سرویس PaaS یک انتخاب خوب برای برنامهنویسان و توسعهدهندگان وبسایت است. در ادامه به سایر مزایای این مدل توجه کنید:
- قابلیت خصوصی سازی
- بهروزرسانی مداوم
- هزینههای به صرفه
- کاهش نیاز به نیروی کار
- ارتباط آسان
- امنیت و ایمنی
مثالهای PaaS
خدمات Google Cloud : یک کسب و کار میتواند پایگاه داده سازمانی خود را در این سرویس مدیریت کند و از روشهای مبتنی بر هوش مصنوعی برای افزایش کارایی عملیاتی در شرکت استفاده کند؛ همچنین اجرای بومی ویندوز، اوراکل و SAP از دیگر کاربردهای این سرویس است.
خدمات وب آمازون AWS : یکی از سرویسهایی که به شما کمک میکند تا پستهایی مشابه این پست وبلاگ را بخوانید از خدمات AWS به حساب میآید. این خدمات مستقیما توسط آمازون نظارت میشود.
SaaS یا (Software as a Service)
SaaS یکی از بهترین راهکارهای راهاندازی یک برنامه در سطح وب است. با این مدل شرکت شما میتوانید نرمافزار مورد نظر را به جای ارائه در فایلهای دانلودی یا فروش روی CD یا هر نوع فضای ذخیره سازی دیگر، روی یک سیستم ابری بارگذاری کنید. این خدمت، جامعترین شکل خدمات رایانش ابری است.
مزایای SaaS
در ادامه 4 مورد از مزیتهای این سرویس را به اختصار با شما به اشتراک میگذاریم:
- کاهش مشکلات کاربر
- کاهش مشکلات توسعهدهنده
- کاهش هزینهها
- کاهش مشکلات خرید محصول
علاوه بر همه مزیتهای گفته شده، ذکر این نکات نیز خالی از لطف نیستند:
- به کمک یک مرورگر و خط اینترنت میتوانید آن را راهاندازی کنید.
- قابلیت خصوصیسازی بالای نرم افزار
- راهاندازی بدون نیاز به دانش تخصصی و فنی
- کاهش هزینههای سازنده و کاربر
SaaS برای چه کسب و کارهایی مناسب است؟
اگر شرکتی هستید که برون سپاری را ترجیح میدهید یا نمیخواهید برای اجرای نرمافزار، اقدام به خرید تجهیزات اضافی، استخدام نیروهای پشتیبانی و همینطور افزایش مساحت محل کار مجموعه کنید یا اگر قرار است در یک پروژه، با دیگر افراد یا شرکتها همکاری کرده و نیاز به دسترسی سریع به اطلاعات دارید، این محصول انتخاب مناسبی است.
مثالهای SaaS
- Google Apps
- Dropbox
- Salesforce
- Cisco WebEx
- Concur
- GoToMeeting
سخن آخر
برای جمعبندی و نتیجه گیری، بهترین کار این است ۳ مدل مختلف سرویسهای ابری را در کنار هم بگذارید و تفاوتها و سطح دسترسی هر کدام را بررسی کرده سپس با توجه به نیاز کسب و کارتان، مناسبترین گزینه را انتخاب کنید. اگر سوالی درباره هرکدام از این مفاهیم دارید آن در بخش نظرات این پست مطرح کنید تا در اسرع وقت پاسخگو باشیم.
منبع: https://www.hubspot.com