رید تکنولوژی مجازی سازی ذخیره دیتا است و در آن چند هارد درایو فیزیکی با هم ترکیب می‌شوند و یک یا چند واحد را ایجاد می‌کنند.

اگر آشنایی کافی با این تکنولوژی ندارید پیشنهاد می‌کنیم ابتدا مقاله رید ( RAID ) چیست؟ را مطالعه کنید.

همه چیز درباره RAID

RAID که بیانگر Redundant Array of Independent Disks است و امروزه رید بندی هارد یکی از تکنولوژی‌های پرکاربرد در جهان است.

در ساده‌ترین تعریف به روشی که برای گروه بندی درایوهای فیزیکی مجزا در یک درایو به کار می‌رود و به وسیله‌ی آن، سرور می‌تواند همزمان بین چندین درایو، خواندن و نوشتن را انجام دهد، ؛ RAID می‌گوییم.

همان طور که احتمالا از نام این مقاله متوجه شده‌اید، رید انواع مختلفی دارد. به انواع مختلف رید سطح بندی RAID می‌گویند که هر کدام 3 ویژگی اصلی دارند:

  • ظرفیت یا Capacity
  • عملکرد یا Performance
  • تحمل خطا یا Fault Tolerance

انواع رید RAID

رید به 3 دسته کلی تقسیم می‌شود:

  • RAID استاندارد
  • RAID ترکیبی
  • RAID غیراستاندارد

هر یک از این دسته ها نیز چند نوع رید را شامل می‌شوند.

روش ذخیره داده در هر RAID

علت به وجود آمدن سطوح مختلف رید، استفاده از هاردیسک مخصوص است. به بیان دیگر اختلاف سطوح رید به ترکیب رید و هارد دیسک بستگی دارد و به این ترتیب است:

  • ظرفیت یا Capacity
  • عملکرد یا Performance
  • تحمل خطا یا Fault Tolerance

رید های استاندارد Standard RAIDs

اکنون که به طور خلاصه با سطوح مختلف و روش ذخیره داده در هر رید آشنا شدید، وقت آن رسیده که با اولین نوع این تکنولوژی یعنی نوع استاندارد آشنا شوید.

این بخش شامل RAID 0 , RAID 1 , RAID 2 , RAID 3 , RAID 4 , RAID 5  RAID 6 است و ما در این مقاله دو نوع صفر و یک را با به شما معرفی می‌کنیم.

Raid 0

رید صفر به معنی تقسیم داده‌ها بین 2 هارد دیسک است در نتیجه شاهد افزایش عملکرد سیستم و سازماندهی و سرعت خواهیم بود. Raid 0 مقرون به صرفه‌ترین نوع رید محسوب می‌شود.

تنظیم آن بسیار آسان است اما به یاد داشته باشید که  رید بدون خطا نیست و نباید از آن برای داده‌های مهم استفاده شود.

Raid 1 چیست؟

استفاده از 2 یا چند هارد دیسک را RAID 1 می‌گویند. یعنی با استفاده از RAID 1 یک نسخه از اطلاعات بر روی دو یا بیشتر از دو دیسک ذخیره می شود. این روش به Mirroring هم معروف است.

خوشبختانه ین نوع RAID کارایی و قابلیت خواندن خوبی را ارائه می دهد، اما ظرفیت فضای ذخیره سازی نیاز به تقسیم بندی دارد.

مثلا در RAID ای که از 3 دیسک 500 GB ، 250 GB و 1TB تشکیل شده فضای قابل استفاده برابر با 250 گیگابایت خواهد بود.

اما سوال اصلی این است که چرا باید از RAID 1 استفاده کنیم؟ در پاسخ باید بگوییم که همانطور که گفتیم این روش باعث افزایش ضریب امنیت داده ها و رسیدن به کارایی مناسبی در سرعت خواندن و نوشتن می‌شود.

[highlight color=”yellow”]نکته مهم: بزرگترین مزیت RAID 1 امکان رفع سریع مشکلات احتمالی که باعث از دست رفتن داده ها از طریق خرابی یک دیسک می شود، می باشد.[/highlight]

RAID 0+1

به RAIDهای پیاده سازی شده RAID 1، که المان هایشان RAIDهای RAID 0 هستند، RAID 0+1  می‌گویند. این تکنولوژی امنیت رید یک و سرعت رید صفر را به طور همزمان دارد.

مزیت اصلی آن این است که پیاده سازی آن از RAID 5 ،RAID 3 یا RAID 6 به مراتب آسان‌تر خواهد بود اما متاسفانه هزینه آن بسیار بالا است.

RAID 1+0

در این روش، RAIDهای پیاده سازی شده RAID 1 دارای المان های RAID 0 هستند. اینجا هم امنیت رید یک و سرعت رید صفر را داریم اما به شیوه‌ای بسیار متفاوت.

RAID 1+0 یک Stripe بزرگ از Mirrorهای بزرگ می سازد. در این RAID پس از خرابی یک هارد دیسک، در حالیکه آن هارد دیسک تعویض می شود، فقط بخش کوچکی از کل RAID مجدداً ساخته می شود. متاسفانه این RAID دقیقاَ عیبی مشابه RAID 0+1 دارد که هزینه پیاده سازی بالای آن است.

سخن پایانی…

امیدواریم این مقاله برای شما مفید باشد. نظر شما چیست؟ استفاده کدام از انواع رید به نظر شما منطقی‌تر است؟